Корица: Гергана Грънчарова

Година на изданието: декември 2019 г.

Страници: 232

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

   Като същи Гринч избягвам коледните романи, но пък толкова забавно име като „Коледари срещу хали“ не бях срещал скоро – още повече, че това „Приключение в Долната земя“ е поредната книга на Елена Павлова, която ме впечатлява от дете, но от по-скорошните си струва да спомена „Две луни“, „Белязани лебеди“ и „Камен и пиратите от 5 Г“, последната от които звучи като прелюдия към настоящата.

 IMG_20191222_144626  А тя е забавна смес между традиция и модерност. Две хлапета, Калинка и Лъчко, нямат търпение да стигнат в селото си в Стара Планина, за да празнуват коледните празници със своите роднини от рода Долноземски. И както това име трябва да ви подсказва, те съвсем не са обикновен род – и съхраняването на коледарските песни е изключително важно за запазването на порядъка в света. И скоро поредната ваканция прераства в истинско (и малко опасно) приключение. Към Долната земя е отворен проход и внезапно обитателите на Горната земя се оказват в една различна реалност, доминирана от изпускащите електричество хали. Още повече – образите на всички прошълци в този различен свят се променят, а в Долната земя ги очакват неподозирани изненади, от които зависи дали страховитите хали няма най-после да успеят да пробият към свободата на Горната земя.

    Елена Павлова рисува почти стиймпънк картина на Долната земя, в която всичко е хем приличащо по малко на Горната, хем съвсем различно. Там небесата са от солидна материя и по тях може да се катери, огънят е опасен и забранен, защото може да изгълта кислорода, а жителите обитават свързани помежду си кухини в земните планини. Но над всичко са халите, чудати създания, част от които са впрегнати в производството на така нужното електричество, а с други се налага да се водят истински битки, за да се защитят човешките селища.

  IMG_20191222_144631  Обитателите на Горната земя слизат на Долната в много деликатен и опасен момент и разклащат равновесието. Приключението е бързо и задъхано, а Елена Павлова наистина се е погрижила да създаде нов свят, който все пак да отразява и митологичните представи на нашите предци, отразени в техните песни (самите те поместени и в текста, и в края на книгата). Този свят видимо крие потенциал за още книги и се надявам да бъдат написани, защото това е правилният подход към децата – да се говори и за традиции, и за забавни от тяхна гледна точка неща на едно място. И като нищо в следващото „Приключение в Долната земя“ името да е „Кукери срещу влогъри“, все нещо трябва да се изправи срещу модерната напаст 🙂

  И накрая нещо много важно – илюстрациите на Гергана Грънчарова, която заслужава изрично отбелязване и на първата корица, да ви кажа. На тази хартия не всички са излезли сполучливо, иска си тук бял гладък офсет, но и така си личи колко усилия и майсторлък са вложени, особено ми допадат визиите на обитателите на Долната земя – направени така, че хем да са причудливи, хем симпатични. А халите приличат на сладки бури с кучешки нослета, яко 🙂