Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Дейвид Балдачи

Оригинално заглавие: A Gambling Man, 2021.

Преводач: Милко Стоименов

Корица: Мека

Година на изданието: 2021

Страници: 432

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Запознахме се с Алойшъс Арчър в „Едно добро дело“, дала начало на ретропоредицата на Дейвид Балдачи, а неговите приключения продължават в „Комарджията“, където трите основни съставки на такъв тип трилъри са налице: железен мъжага, фатална красавица и убийствена кола. Както и немалко трупове, които се сипят покрай борбата на двамата герои да оцелеят сред поквара, корупция и агресия на хора, които са свикнали да получават това, което искат.

 56076160  Арчър си е късметлия, не може да му се отрече, поне след като излиза от затвора, където е лежал за нещо, което не е извършил. По пътя си към един опитен частен детектив, от когото иска да научи занаята, той минава през Рино, където в една-единствена нощ успява да изкара много пари от казино, да купи евтино страхотната кола, която грее на корицата, и да настани в нея опасната красавица Либърти, която мечтае да стигне до Калифорния и да я покори с таланта и визията си. Но измъкването им се оказва малко по-сложно от очакваното, а тези, които ги застрашават, скоро ще разберат, че не само мъжът е заплаха за тях. Двамата бегълци в крайна сметка се озовават в Бей Таун, където Арчър започва желаната работа и часове по-късно вече е затънал до шията в заплетено местно разследване, свързано с опасни богаташи, корумпирани политици и клуб за удоволствия, в който се случват всякакви интересни неща – преди да почнат да откриват трупове в него, разбира се. Арчър и Либърти са опасна комбинация, а Балдачи с професионална лекота поддържа високо сексуално напрежение между тях, но бившият затворник не е мъж за една жена, разбира се.

 54592511  Вече писах в текста ми за първата книга, че образът на Арчър силно ми напомня на Чайлдовия Джак Ричър, макар и разположен в американския пейзаж малко след Втората световна война. И тук неговият чар помита женските сърца, предизвиква гнева и реакциите на мъжете и в крайна сметка трябва да се доказва пак и пак и като по-силен, и като по-морален от всички около му. „Комарджията“ е бързо удоволствие, в който Балдачи поддържа нивото без никакво усилие, но и без да изненадва с нищо.