Жанр: Фентъзи, Хумор

Издателство:

Автор: Майкъл Дж. Съливан

Оригинално заглавие: The Crown Conspiracy, 2008.

Преводач: Радин Григоров

Корица: Мека

Година на изданието: април 2012 г.

Страници: 304

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

   Ето, така вече бива. Отдавна си търсех приключенско хумористично фентъзи в относително кратки томове, лесни за разнасяне, и с уклон към действие, не съзерцание. „Конспирация за короната“ е първа част от „Откровенията на Ририя“, автор Майкъл Съливан, който е чудесен пример за упорство – над 10 години не може да си намери издател, накрая се заема сам със задачата да пробие – и успява. Разбира се, в сянка остават стотиците със сходни опити и провал, но със сигурност този автор е доказателство, че талантът може да отвори дори и защитена със зла магия врата.

  4345290  Без особено придиряне за оригиналност, както сам авторът признава в интервю в края на книгата, е събрал познати елементи в бързо, стремително развиващо се действие. Съливан казва, че ползва герои като елфи и джуджета, за да не се налага да обяснява на читателя това и онова, а направо да ги впрегне в работа. Същото се отнася и до двамината главни герои, изключителни крадци на самостоятелна практика, Ройс Мелбърн и Ейдриън Блекуотър, които умеят както да извършват невероятни подвизи на сенчестия фронт, така и намират душевни сили да свършат нещо и безплатно… когато нямат избор.

 15783199 Без бавене Съливан ни запознава с тях и славата им, изпраща ги на твърде примамлива мисия, изправя ги пред мъчителна екзекуция и след това натиря на сложна мисия, свързана с магии, рухнала империя и заговори, вплетени в други заговори. Докато героите препускат, избивайки много от лошите, авторът подхвърля примамки за следващите книги, точно колкото да възбуди интереса и без да издаде нещо излишно. Разбира се, една принцеса трябва да бъде спасена от непристъпна кула, но това определено ще се случи по доста по-забавен от обичайния начин. Сеир да става.

   В заключение – „Конспирация за короната“ има всичко необходимо за началото на готина поредица от автор, който не се взима сериозно и точно в това е чарът му. Ще се чете и натам.

   Длъжен съм да отбележа, че в предпечата на книгата има пропуски, но това е от първите книги на „MBG Books“, те вдигнаха много ниво след това.

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.