Оригинално заглавие: Teenage Mutant Ninja Turtles: The Last Ronin, 2022.

Преводач: Здравко Генов

Корица: Твърда

Година на изданието: 2023

Страници: 224

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg

Лично е. Няма как да се предаде емоцията да четеш комикс поредица като тази, ако не си от моето поколение. Децата от моя край на България дори гледахме „Ninja Kornjace“ първо по някой сръбски канал, преди да дойде и по нашите, а след това трепетно заставахме пред телевизора в уречения час, или пък все се надявахме, че кака Лара от „Милион и едно желания“ ще пусне някой епизод – и винаги го правеше, или поне така помня. Ами онази незнайно как намерена от родителите ми тениска с Костенурките, която отказвах да сваля… спомените са все така живи в мен.

И стигаме до „Костенурките нинджа: Последният ронин“, красиво издание с твърда корица и суперобложка, в което ръка си подават творците Кевин Истман и Питър Леърд (създателите на комикса!), Том Уолц, Есау и Исак Ескорса, Бен Бишъп и Луис Антонио Делгадо, и които създават една последна история в пет части, която някак да увенчае десетилетния успех и на комиксите, и на анимационните, и на игралните филми за четирите мутирали костенурки с имена на ренесансови творци. Последна, защото в тази история времето е продължило неумолимо напред, оцеляла е само една от костенурките, а с болка трябва да научим и каква е била участта на останалите, както и на техния мъдър учител Сплинтер. Някъде сред други комикси ще да е разказано какво се е случило с Шрьодер, с Кранг, с Бибоп и Рокстеди, но тук те са вече в миналото и на последната Костенурка нинджа предстои да се изправи не срещу кого да е, а срещу внука на Шрьодер, който в мрачно постапокалиптично бъдеще властва начело на клана Фут над Ню Йорк и смазва с лекота всеки опит за съпротива. Но срещу му сега ще се изправи завърналия се от години усамотение последен ронин, който с изненада открива, че не всички от неговото минало са мъртви – и че го очакват неочаквани съюзници в самоубийствения му стремеж за окончателно отмъщение.

Истинско удоволствие е да се потопи човек в този внимателно обрисуван свят, в който са вградени множество ретроспекции към миналото – тогава, когато четирите костенурки са само още боричкащи се дечурлига, или по-късно, когато тяхната борба е вече в много напреднал стадий, очевидно отгласи от комиксови поредици, които не познавам. Пак от тях произхождат някои важни за действието в тази поредица артефакти, но основната линия е достатъчно ясна – извършено е било върховното предателство, защитниците са премахнати, но светът все пак трябва да бъде спасен от абсолютното зло, което представлява наследника на Шрьодер. А в края авторите дават и лъч надежда за ново начало и ново бъдеще – защото понякога, незнайно как, някои герои заживяват в сърцата на поколения деца, които отказват да ги пуснат да си идат. И очевидно Костенурките нинджа са точно такива герои.