Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Дж. Д. Кърк

Оригинално заглавие: A Litter of Bones, 2019.

Преводач: Диляна Георгиева

Корица: Георги Мерамджиев, мека.

Година на изданието: ноември 2023 г.

Страници: 320

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Още от самото начало на книгата намерих прилики с други два силни шотландски трилъра, които прочетох тази година – „Студен гранит“ и „Гаснеща светлина“ на Стюарт Макбрайд, и това е само позитив за умението на Дж. Д. Кърк да създава напрегната атмосфера, която умело разчупва с грубоват хумор и комични ситуации. „Котило от кости“ въвежда глазгоуския детектив Джак Логан, който не се церемони с никого, особено с разни залюхани новобранци, а още по-малко когато под заплаха е най-голямата му професионална гордост (и това, което е разбило живота му), а именно залавянето на „Господин Шепот“, изрод, който отвлича и убива момченца. Преди десет години детективът е успял да го хване, но не и да разкрие всичко около неговите действия – и мозъчната травма на престъпника все така пречи на Логан да изтръгне от него къде е тялото на едно от децата, което така и не е открито.

 44678633 Толкова по-неочаквана за него е новината, че в планините на север е изчезнало дете, а съвсем скоро следва и още едно действие, характерно за „Господин Шепот“ – а именно оставено на прага плюшено мече, придружено със снимка на жертвата в плик. А отпечатъците по играчката са още един сигнал, че онзи случай е отново активен и по него има още какво да се разкрива – очевидно извършителят на това престъпление не е този, който се намира от години под грижите на лекари. Логан се оказва в компания на колоритни колеги, динамиката на техните отношения и особеностите на живота в шотландската провинция са чудесен фон на щателното разследване и разпитване на всички околни, както и дежурните сблъсъци с нагъл журналист, който очевидно си има добри източници на информация и не се притеснява да атакува детектива. Открита е наглед сигурна следа, но събитията тепърва ще стават все по-заплетени.

61138656  „Котило от кости“ се чете на едно сядане, книгата е кратка, наситена с напрежение и забавни диалози – и не позволява да бъде оставена. Определено обещаващо начало на поредица, от която има вече излезли почти двайсет книги (!), силно се надявам Дж. Д. Кърк да събере читатели и у нас и да се продължи с издаването на трилърите му.