Оригинално заглавие: Creative Selection: Inside Apple's Design Process During the Golden Age of Steve Jobs, 2018.

Преводач: Тодор Кенов

Корица: Стоян Атанасов, твърда.

Година на изданието: май 2019 г.

Страници: 312

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Докато други компании проектират красив хардуер, нямат равни в областта на маркетинга, наемат страхотни адвокати и про­извеждат огромни количества продукция, нито една не е в състояние да прави толкова интуитивен, грижливо разрабо­тен и забавен софтуер. Ако в продуктите на Apple има ня­каква магия, то тя се крие в софтуера. Ще ви разкажа как създадохме някои от най-важните софтуери в историята на компанията.

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

   Никога не съм бил почитател на Apple, още по-малко на Стив Джобс. В крайна сметка прочетох биографията за него, написана от Уолтър Айзаксън – и макар пак да не му станах почитател в тесния смисъл на думата, започнах да изпитвам неохотно възхищение към него. По сходен начин се възхищавам и на Елън Мъск, макар че той осъществява космически мечти, които силно ме вълнуват – и все пак и двамата са истински тирани и чудовища, които умеят както да вдъхновяват, така и да изстискват и захвърлят хората около себе си. И точно тези хора ми станаха още по-интересни, защото те са в сянката на тези двама титани, но вършат реално работата – затова и още при излизането на „Креативен отбор“ на Кен Косиенда, което бе придружено с огромен шум в западните медии, силно се заинтригувах. Не бях правил книга от този тип досега – някаква форма на технологичен мемоар, при това в област, от която нищичко не отбирам: програмиране. Но след като разгледах текста, прецених, че дори аз го разбирам, тоест всеки би го разбрал.

Ще ви разкажа за общността от програмисти в Apple, от която станах част, и как една малка група от интроверт­ни компютърни спецове създаде уеб браузър и операционна система за смартфон с тъчскрийн.

37638098   Кен Косиенда пространно проследява своята кариера в Apple, споделя много тайни от кухнята, но това, което мен ме впечатли най-силно, е именно тази еволюционна концепция, която дава и името на книгата. Защото безжалостното окастряне на безбройните идеи и вдъхновението точно кои са задънените улици е това, което според него отличава тази компания от останалите. Точно както в цитатите, които избрах, той пише за програмирането като за поезия – съчетание от гениалност и тежък умствен и физически труд, които се отплащат по един или друг начин.

Аз бях свидетел и участник в тези времена и промени. Започнах да програмирам за iPhone, когато софтуерните ин­женери и дизайнери по този секретен проект можеха да се поберат в малка заседателна зала. Ако ме попитате за пър­вия iPad, спокойно бих могъл да го нарека К48, вътрешното кодово название, което ние, разработчиците, използвахме преди Стив Джобс и маркетинговият отдел да изберат съ­щинско име на продукта. Днес, когато пиша този увод, сто­тици милиони хора ползват споменатите продукти на Apple, а ако броите браузърите в Windows и Google Android, полз­ващи код, базиран на браузъра Safari, за чието разработване помогнах, тогава броят на тези ежедневни потребители ста­ва доста повече от един милиард, може би наближава два.

    41621425._SY475_  За мен „Креативен отбор“ е сред най-интересните мемоари, които съм имал възможност да прочета – защото не се съсредоточава върху един човек, самият Косиенда си има самочувствие, но то е силно обуздано. Това е по-скоро мемоар за част от исторята на топ технологична компания и начините, по които тя работи чрез облагородяване на идеите чрез еволюционен отбор – точно както в природата. Това е история на съсредоточаване на човешки гений в област, която съществува от едва броени години, и която тъкмо е поела на поход към промяна на света. Златните години на Apple са и златни години за начините, по които комуникираме, работим, слушаме музика, гледаме видео и какво ли още не. И мога да кажа, че неусетно тази книга пося в мене семената на желанието да бъда част от тази легенда. Да видим.

  Искам да благодаря на Тодор Кенов за превода, на Ива Колева за редакцията и на Стоян Атанасов за съвършената корица.