Оригинално заглавие: Cryoburn, 2010.

Преводач: Милена Илиева

Корица: Мека

Година на изданието: 2010

Страници: 384

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

   Вбесяването на лоши хора в името на Бараяр би могло спокойно да се впише като първа точка в служебната ми характеристика.

  Думите на Майлс Воркосиган са добро встъпление, а аз ще добавя, че изпитан метод за вбесяване на фенове е да им кажеш, че четеш любимата им поредица както ти падне, със скачане според коя книга се е случило да намериш – до момента в тази вселена прочетох “Без гравитация”“Наемниците на Дендарии”“Границите на безкрая” и “Игрите на Вор” (в този ред), а вчера най-безскрупулно прескочих 20 години писателско време и осем книги от поредицата, ако броя правилно, и се бухнах в „Криожега“. И не мисля, че направих голяма грешка, случаят, който Майлс има да реши, е обособен, а това, което разбрах, че се е случило пътем с него, е че е…. и че…. ще…, шегувам се, дреболии се разкриват, които ще се радвам да науча как точно стават по-натам.

Никога не подценявай човешкия капацитет за самозаблуда и избирателна слепота… Какъв по-добър пример от цяло едно общество, което, във всепоглъщащия си стремеж да измами смъртта, е забравило да живее?

  7841670 Та Майлс, този път наметнат с официозната роба на висока имперска позиция, е изпратен на чужда планета, където бизнесът с криозамразени тела, подлежащи на бъдещо съживяване, се е развил до степен да превземе цялата икономика. Няколко големи компании постепенно са окрупнили пазара и сега поглеждат към възможости на други планети, сред които Комар, един от бараярски светове, именно заради което трябва да бъдат изследвани под лупа. И точно това прави нашият герой, докато чака да получи предложение за подкуп, този сигурен знак, че някой много иска да направи нещо нередно. Само дето предложението идва заедно с терористично нападение, Майлс е дрогиран и запратен да се скита в подземни катакомби, сетне се среща с едни говорещи насекоми, едното от които е точно това, което ще му е нужно, за да забърка най-голямата възможна бъркотия. И в крайна сметка да подпали едва ли не цялата планета пътем, както често се случва.

– Чували ли сте израза, че собственото ти благополучие е най-доброто отмъщение?
– Там, откъдето идвам аз, за най-доброто отмъщението се смята нечия глава в торба.

  9979140 „Криожега“ е чудесно, макар и предвидимо приключение, в което са спазени и всички канони на жанра, и тези на поредицата на Бюджолд – маломерният ѝ герой използва острия си като бръснач ум, за да разкрива не твърде добре скрити тайни, а вроденият му порив към рицарство го тика да помага точно на хората, които са му нужни, за да си свърши бляскаво работата – след куп проблеми, драми, отвличания, пукотевици, пожари и прочие, разбира се. И в крайна сметка остава в мен чуденето защо средностатистическа книга от тази поредица е по-добра от възхваляван носител на „Хюго“ като „Спомен, наречен империя“ на Аркади Мартин например?