Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Дж. Д. Кърк

Поредица: Джак Логан

Оригинално заглавие: Thicker Than Water, 2019.

Преводач: Диляна Георгиева

Корица: Георги Мерамджиев, мека.

Година на изданието: март 2024 г.

Страници: 368

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg

Завръщам се в северношотландските планини – и то не къде да е, а край най-известното езеро в света: Лох Нес, което все още привлича туристи от цял свят с легендата за чудовището, което го обитава. Първата част от поредицата за инспектор Джак Логан – „Котило от кости“, определено ми допадна с динамиката и хумора си, затова и имах определено добри очаквания за втората част, „Кръвта вода не става“.

Заварваме многострадалния Джак в процес на преместване сред провинциалния пейзаж, доминиран от езерото, но няма кой да му даде време да се настани удобно. Вместо това от езерото изплува зловещо изтезаван труп на млада жена и той мигом е хвърлен в динамично разследване, в което подчинените му ще се надпреварват да правят грешки – отчасти обусловени от кървавите събития в края на предната книга. Логан се оказва лъган от всички страни, след като се опитва малко по малко да разплете какво се е случило с тази млада жена, а скоро на фокуса на диренията се оказва стар негов познайник, който определено не се занимава със законни дейности. Инспекторът си има достатъчно проблеми, но ще се появи и още един, след като жълтите вестници решават да припишат убийството не на кого да е, а на Неси, легендарното чудовище от езерото, и медийното внимание насочва тълпи от хора натам. Всички тези драми са преплетени и с проблемите в живота на самия Логан, който търси връзка с отчуждената си дъщеря, а пътем хвърля око на красива патоложка с чудат характер, но съдбата все още не е достътъчно благосклонна към него, за да му даде шанс да изкупи старите си прегрешения.

Както и първата книга, и „Кръвта вода не става“ е ударен и лек трилър, в който акцентът е на забавните диалози, на процесите около разследването, които далеч не винаги се изпълняват с нужния професионализъм, и с необходимия брой обрати, преди читателят да бъде отведен до определено изненадващия край, който ми напомни на друг трилър, но от много различната шведска школа – „Пустош“ на Стина Джаксън. Определено добро забавление например за плажа, надявам се колкото се може повече книги от тази въздълга поредица да бъдат издадени.