Оригинално заглавие: The President Is Missing, 2018.

Преводач: Евелина Пенева

Корица: Мека

Година на изданието: октомври 2018 г.

Страници: 480

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

 Като издател изпитвам неохотно уважение към манифактурата, която разработи Джеймс Патерсън – също като Дюма от едно време, около него като трудолюбиви пчелички работят талантливи писатели, които все пак получават името си на кориците и това навярно им помага и кариерно, предполагам. Досега бях чел само една книга от него (в съавторство с Ричард Дилало) – „Магазинът“, която бе нелоша антиутопия, в общи линии сходна сюжетно с „Кръгът“ на Дейв Егърс, но силно олекотена. „Къде е президентът?“ бе едно от шумните заглавия в световен мащаб в последната година, едва ли има издателство, която не я е обмислило, защото все пак колаборация с бившия президент Бил Клинтън звучи добре. Към екипа трябва да се прибави и Дейвид Елис, коректно посочен като съавтор в Goodreads, но можем само да гадаем за това кой какво е свършил по тая книга. Макар че смело мога да предположа, че Клинтън евентуално само я е прочел накрая 🙂

 35121576  За моя изненада президентът хич не изчезна по тия страници. Или поне не за читателя. Изчезва само за обществеността, защото в рамките на няколко дни трябваше да се справи със смазваща заплаха към Америка. А пътем неговите политически противници правят всичко по силите си да го сринат, като дори вербуват хора в най-тесния му кръг. Политиката е жесток занаят и тази, пък и много други книги (трилогията „Къща от карти“ на Добс, разбира се), го показват нагледно.

   Заплахата е от типа, който застрашава дори и суперсилите в дигиталното ни време – неуловим вирус е на път да бъде използван и срещу него спасение няма, изтрива всичката информация и превръща компютрите в безполезни тежести. А пътем разрушава цялата икономика, която се крепи на информационния поток – от здравеопазването, през банките, администрацията, та до мащабните инфраструктурни проекти като ядрени електроцентрали, язовири и прочие. Връщане векове назад за броени часове – това заплашва водещата световна сила.

40784212  Нетипично за този тип трилъри, не екип супершпиони/хакери/агенти, а президентът лично се нагърбва да спаси нацията, дори с риск за живота си. В рамките на броени часове по него стрелят от всички страни, заплашва го неуловима убийца от Балканите със смъртоносна репутация, а терористична група, финансирана от обичайните заподозрени, прави каквото си иска. Вирусът е на път да се развихри и всичко да приключи, когато…

   Знаете как е. „Къде е президентът?“ е грамотно написан политически трилър, който се развива ударно и предвидимо от първата до последната страница, наистина единствената изненада за мен беше, че президентът си беше налице през цялото време, очаквах да го отвлекат и в негово отсъствие да се случат поразиите, вместо това той бе централният персонаж. Ясно е, че книгата си е изцяло насочена към тамошната аудитория, името на Клинтън е нужно точно за това, така че няма почти нищо за света, макар че бе интересно как привика лидерите на Германия и Израел, за да му помогнат. Интересно беше задълбаването в протоколите на Белия дом за реагиране при извънредни ситуации, както и политическата линия, в която опозицията прави всичко по силите си да нарани президента, нехаеща за националната сигурност и общите интереси.