Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Саймън Бекет

Оригинално заглавие: Stone Bruises, 2013.

Преводач: Милена Радева

Корица: Радослав Донев, мека.

Година на изданието: 2014

Страници: 304

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

   След петте изпълнени с разложени трупове приключения с доктор Дейвид Хънтър – „Убийства в Манхам“, „Огнената диря“, „Шепотът на мъртвите“, „Гробовни тайни“ и „Мъртви води“ – беше време и за самостоятелния му роман „Кървави белези“, който поема в по-различна посока, този път мъртвите не проговарят, но за сметка на това живите имат какво да си причиният едни на други.

   18189475Книгата започва по средата, а сетне по обичаен маниер и продължава напред, и втората линия се връща назад, за да доведе до началната точка. Там един беглец британец на име Шон се скита из Франция и грижливо се опитва да не мисли в какво се е забъркал, а още повече какво съдържа тайнственият пакет в раницата му. Макар и мъгляви, плановете му скоро са осуетени , когато се опитвада се скрие от една полицейска кола, при което влиза право в капана… буквално. Железни зъби сграбчват крака му и го обричат да се надява отчаяно някой да го спаси, което все пак се случва относително скоро. Той се събужда в близка ферма, където е минал да пие вода преди това, и се оказва нежелан гост на намръщен възрастен здравеняк и двете му хубави дъщери. Шон бързо разбира, че капанът в гората е само част от мерките срещу младежите от близкото градче, а сближаването му със семейството е осеяно с още повече опасности. Тук вече са се случвали мрачни събития, които той ще разкрива успоредно с тези от миналото му, които Бекет милостиво пуска на час по лъжичка. Двете линии вървят едновременно към предопределеното насилие, което да разплете завързаните възли.

 23308090  „Кървави белези“ е доста мудна спрямо другите романи на Бекет, доста време е отделено на бавното оздравяване на Шон във фермата и несигурното му положение в нея, особено след като започва да повдига завесата на тайните там. Краят бе пределно предсказуем, но си го биваше, всекиму неговото. Линията в Англия ми се стори някак недоработена, но това навярно беше от самият образ на героя, твърде пасивен и безволев ми се струваше спрямо компетентната целеустременост на Хънтър.

  А едно птиче ми каза, че скоро ще има нова книга на Бекет на български.