Жанр: Разкази, Хорър

Издателство:

Автор: Клайв Баркър

Корица: Мека

Година на изданието: 2012

Страници: 248

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Бааааарррррркъъъъъррррррррррррррррррр

  Няма как да придам писмено зловещ оттенък на изговарянето на името на Клайв Баркър. Оказа се, че “Кървави книги” I не е първата ми среща с него, както мислех. Сетих се, че далеч назад, преди петнайсетина години, прочетох “Обречени на ада” и бях шокиран, смазан, объркан, че дори и малко перверзно възбуден в раннотийнейджърските си времена. Тръпка, останала в мен. И очакване на продължение, което любимите ми “Колибри” задоволяват безукорно (не мога да не вмъкна, че последните седмици ред техни книги ми носят страхотно удоволствие, а в близко бъдеще ще извадят още ред примамливи неща).

   Та, “Кървави книги”, том първи от шест. С надпис на пета страница: “Всяко тяло е кървава книга: където и да ни разтворят, сме червени”. С три много силни предговора, които са предястие, предвкусване за нещо специално, за нещо вън от класическия хорър ала Кинг, да речем. С начало, което само подготвя почвата – и по кожата на един измамник мъртвите изписват своите истории. Тези истории следват.

  “Среднощният влак за месо” и чудовищният изкормвач. Но публичните, осветените за всички жертви са само остатъците от оглозганото пиршество, което той редовно подготвя за…

  “Плямпалото и Джак” пък не е точно хорър разказ, за мен си беше много повече хумористичен – как един низш демон играе на котка и мишка със своята жертва… но не знае, че всъщност е мишката.

   “Кървав свински блус”… да, този компенсира липсата на ужас в предния. Изправителен дом-затвор, самоубило се момче, чудовищна свиня, обсебване, жертвоприношения…

  “Секс, смърт и звезден блясък” – прекрасна и завладяваща история за последната постановка на един обречен театър… на сцената не всички са живи, а в публиката… още по-малко.

  “В хълмовете, градовете”… абсолютната черешка на тортата, че и развиваща се наблизо, на сръбска територия. Чудя се какво да напиша, за да не издам… два града – един срещу друг, и много, много кръв. Прочетете, прочетете…

     Малко, но качествени от първата до последната буква. Клайв Баркър дава точно това, което обещава, и просто трябва да му помогнете – осигурете си приглушено осветление, тишина и нещо за пиене. Ще ви трябва – устата пресъхва в един момент, а сърцето се забързва. Очаквам II, III, IV, V и VI, за да им осигуря почетно място в библиотеката ми.

   И като си говорим за хорър – още 2 седмици останаха до излизането на “Z-та световна война” на Макс Брукс, чието първо ревю ще бъде тук, естествено. Отсега мога да ви кажа – това си заслужава.

Вземи с безплатна доставка!
Вземи с безплатна доставка!