Жанр: Роман

Издателство:

Автор: Богдан Русев

Корица: Мека

Година на изданието: 2008

Страници: 256

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

   Преди да започна да пиша за “Къщата” на Богдан Русев противно нанавиците ми реших да хвърля един поглед какво са написали за нея колегите. Открих няколко писания – туктук и там, а в един популярен сайт има текстове от цели трима души, при това с разнообразни мнения. Но всички усърдно натъртваха на това, че Богдан Русев е някогашният познат на всяко дете Робърт Блонд (макар че аз бях луд фен на Върджил Дриймънд), редактор на “Егоист” (което така и не харесах) и прочие хвалебствия. Тоест замазване на положението защо “Къщата” е толкова отчайващо слаб роман.

   Мда, това не е положително ревю, а и в горните линкове ще намерите само отделни елементи с такива мнения, като цяло онлайн присъдата е единодушна – лековато, брандирано, несериозно, със смотан главен герой (който дори не успява да е симпатичен, това е престъпно!), очевидни заподозрени и най-лошото – скучна фабула с предвидим край.

   За сюжета – реалити къща, 12 участника, не-знам-си-колко камери, които вкупом някак си успяват да пропуснат жесток побой – поне да бе убийство, да има пикантерия, но и за това авторът не е намерил сили. Продуцентите наемат детектив, който усърдно се опитва да се провали, докато с постоянно прибягване до външна помощ не скърпва ситуацията.

   Да ви кажа честно, детективските способности на Хорацио от култовия сериал “Българ” са по-добри от героя на Русев!

  За сметка на горното, последният роман на автора – “Туристът” (всъщност колко неща с това заглавие има на пазара?) е далеч по-добър и като интрига, и като стил.