Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Даниъл Силва

Оригинално заглавие: House of Spies, 2017.

Преводач: Елена Кодинова

Корица: Георги Станков, мека.

Година на изданието: 2018

Страници: 432

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Доста имам да наваксвам с Даниъл Силва, и това ме радва, впечатлен съм от стремителния му стил на писане, в който детайлизирането на политически интриги и шпионски игри никак не пречи на добрия екшън и почтисупергеройските изпълнения. „Къщата на шпионите“ е седемнайсетата му книга за Габриел Алон и пряко продължава събитията от „Черната вдовица“, в която бе представен (дано не греша с това, де, може и в по-предна да го е имало?) супертерористът Саладин, който нанася безнаказано кървави удар след удар по западната цивилизация. Но ловът за главата му е вече навлязъл в нова фаза – и залозите скачат до небесата, след като поредният атентат, този път в сърцето на Лондон, ожесточава неговите опоненти до крайност. Британското разузнаване чак наема на служба наемен убиец на корсикански мафиот, считан официално за мъртъв, който да помогне за залавянето.

 35890142._SY475_  Алон вече официално си е встъпил в длъжност като ръководител на израелското разузнаване, а легендата, че не е между живите, е вече почти напълно изоставена. Заедно с черната вдовица, която създаде собственоръчно – красивата лекарка Натали, и мъжът, с когото тя влиза във все по-интимни отношения, Алон се втурва да търси връзки към неуловимия Саладин. И ги открива в лицето на френски богаташ с наглед законна бизнес империя и показни връзки с политическите среди. Но същият този тип е всъщност едър наркобарон и върти търговия именно със Саладин и неговите съдружници от ИДИЛ, които така финансират скъпите си операции. Чрез него вече невъзможното става възможно – но не и лесно.

 31371230  Мисля, че в „Къщата на шпионите“ може да се открие декадентският дух от „Великият Гетсби“ на Фицджералд, а не ми трябваха благодарностите в края, за да видя преките заемки от „Къщата на халифа“ на Тахир Шах и описаните трагикомични езически обичаи, с които се сблъскват шпионите. Книгата лъкатуши между свръхлукс и свръхмизерия – както и на задната корица пише, от Сен Тропе и именията до Казабланка и пустинята, а темпото, както споменах, не се забавя и за миг, чак до експлозивния край, в който вече Алон има много по-дейно участие от предната книга. Много приятно забавление, в което обаче са намесени изключително наболели теми от нашето време, и в своята бележка в края Силва ясно посочва колко много от събитията в книгата са реални и че европейската цивилизация е изправена пред страховит противник в лицето на глобалния джихадизъм.