Оригинално заглавие: Legion: Skin Deep, 2014.

Преводач: Йоанна Гацова

Корица: Мека

Година на изданието: април 2017 г.

Страници: 162

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Вземи с безплатна доставка!
Вземи с безплатна доставка!

   Първата среща със Стивън Лийдс в „Легион“ бе забавна и неудовлетворително кратка – в текста ми за нея обаче имах възможност да разнищя този герой, така че ако не сте я чели, погледнете какво съм писал. „Легион. На една ръка разстояние“ е продължение, което притежава необходимата самостоятелност, макар че има препратки към предната книга и основите, които тя положи.

  20886354  В това приключение водещо е не самото криминално разследване, което е относително банално, а задълбаването на Лийдс в собствената му многоаспектна същност. Всичките идентичности, които са реални само през неговите очи, заявяват все по-смело своята самостойност и изискват внимание. Гениалният Лийдс е поставен в положение на звероукротител – и тази му роля хич не е лесна, особено като около него всички живи хора го лъжат.

  24636732Трагикомичните приключения, които му е подготвил Сандерсън, започват с една злощастна среща с красива дама, и продължават с една идея по-лошо – дебнеща наблизо серийна убийца и изпращането му по дирите на изчезнал труп, в който е закодирана изумително важна информация. Сандерсън се забавлява искрено с диалозите в този роман и – абсолютно непривично за мен – се смях с глас на вмъкващите се реплики на аспектите в главата му, които коментират иронично всичко, което се случва на злощастния им лидер.

  23597731 Сандерсън продължава да дълбае в идеята за съзнанието и възможността за субективна реалност, която налага своето присъствие по всеки възможен начин. От самоуверен гений, който може всичко благодарение на десетките си помощници с уникални умения, Лийдс малко по малко се оказва пленник на менажерия от непокорни характери, от които обаче има и възможности да се отърве по странен начин.

   Но когато остава (почти) сам, не му става по-леко.

   „Легион. На една ръка разстояние“ е точно двойно по-дълга от първата книга, но пак се чете за отрицателно време, Сандерсън е майстор, който знае как да вае интригуващи и поглъщащи сюжети. Има много да се черпи от този сюжет, например си представям как някой от аспектите му бива пленен от зложелатели, но подозирам, че авторът се е сетил за това далеч преди мен.