Жанр: Фантастика

Издателство:

Автор: Джеймс С. А. Кори

Корица: Мека

Година на изданието: 2012

Страници: 560

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Добрата стара класическа фантастика ми е много присърце. “Левиатан се пробужда” на Джеймс С. А. Кори (псевдоним) си е точно това – класически фантастичен екшън с криминални елементи, чудноват извънземен разум с непонятни технологични възможности и най-важното – в някои моменти прилична на “Пришълеца” атмосфера, актуална покрай задаващия се “Прометей”. Книгата е първа от поредицата “Експанзията”, но по никой начин не може да се каже, че е незавършена.

В основата на сюжета е политическото противопоставяне между Земята, Марс и жителите на астероидния пояс. Земята има най-големия флот, Марс – най-модерните военни кораби, а Поясът си има СВП – Съюза на външните планети – “странна смесица от социално движение, терористична организация и новосформираща се нация”. В товапротивопоставяне има купища неясноти, тайни и заблуди, които с развитието на сюжета забъркват всички заинтересовани страни в кървави военни действия, терористични актове и борба всеки срещу всеки, с редовна смяна на позициите.

Но най-важното е другаде – на един малък кораб, запокитен в пространството. Там един екипаж става жертва, а друг кораб, отзовал се на повика им за помощ, се оказва в основата на “контакт” с извънземен разум. Контакт, който поражда цяла лавина от събития, които не само пораждат война, а и в крайна сметка ще застрашат цялото човечество. Двама герои – капитан Холдън, принципен до досада, и бившето ченге Милър, издирващ едно странно момиче, – се оказват в центъра на мащабна конспирация и общо взето ще трябва да спасяват цивилизацията от самата нея и едновременно от извънземната инвазия… която протича по най-странния възможен начин…

Книгата си е наистина класическа фантастика с криминални елементи в най-очарователните традиции. Имаше доста моменти, в които Кори можеше да се плъзне към откровен хорър, но ги е избягнал, оставайки в рамките на неразбираемото, не и гнусното. Действието се развива шеметно бързо, търпи купища преобръщания и изумителен финал, който оставя очакване за следващата част…

Ако предчуствието ми е правилно, тази книга е прелюдия към бъдеща класика в жанра, но за целта в следващите части трябва наистина да се действа с размах. Стискам палци за това.