Жанр: Драма

Издателство:

Автор: Халед Хосейни

Корица: Мека

Година на изданието: 2006

Страници: 352

Рейтинг :

Време за четене: 2 минути

     Двете хвърчила политнаха във въздуха. На едното, по-голямото и красивото, бе изписано името Амир, на другото – скромно и сиво, пишеше Хасан. Те преплетоха вървите си, устремени към небесата. Не падаха от това преплитане. Бяха едно.

    Пътищата на двете хвърчила се коренят в Кабул, едното – Амир, е богаташко синче, другото – Хасан, е неговият смирен слуга. Амир има една цел – да завоюва на всяка цена уважението на властния си баща, Хасан – да опази господаря си от всяка опасност на света. На всяка цена. Наистина на всяка.

    Халед Хосейни рисува Кабул и Афганистан с безупречен стил, от богаташката къща на двете момчета, до бедните улички, където властва злата лудост на религията. Тази, която по- късно ще стъпче всички чрез дулата на оръжията на талибаните.

   Едното хвърчило – Амир, отлита в Америка, докато другото остава да лази в афганската прах и кал. Зловеща тайна е разкъсала връзката между двете някога литнали към безкрая хвърчила.

   Ще минат години, много кръв ще обагри афганската земя, както от руските куршуми, така и от собствените им ръце. Но ще дойде ден, когато тайната ще поиска своето – и отлитналото надалеч хвърчило ще трябва да се върне в родното небе. Там ще трябва да се бори с демоните на детството си и да изкупва пролята невинна кръв.

   Халед Хосейни е написал една от най-прекрасните книги, които съм чел. От първата до последната страница струи живот, понякога красив, понякога ужасяващ. Всичко се плаща – и хубавото, и лошото. И не можеш да избягаш от дълговете си. Никъде, дори и в безличната Америка.

Вземи с безплатна доставка!
Вземи с безплатна доставка!