Жанр: Исторически

Издателство:

Автор: Жoзe Poдpигeш дyш Caнтyш

Оригинално заглавие: A Amante do Governador, 2018.

Преводач: Весела Чергова

Корица: Георги Станков, мека.

Година на изданието: 2021 г.

Страници: 328

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

    Нямам ясно отношение към Жозе Родригеш душ Сантуш – много харесвам двата му исторически романа „Мъжът от Константинопол“ и „Милионерът в Лисабон“, но основната му поредица за Томаш Нороня не ми допадна. Историята, която започва в „Героичната арка“ и завършва в „Любовницата на губернатора“, също събуди противоречиви чувства в мен – от една страна, безкрайно интересна ми бе историята за пазещата неутралитет португалска колония Макао по време на Втората световна война, която приема огромно количество бежанци, а след това води неравна битка за оцеляване под натиска на японската армия; от друга, засиленият акцент върху любовните истории не ме интригуваше, особено когато главните герои поставяха личните си емоции над отговорността си за живота на безброй хора.

   42248667._SX318_ Във втората част войната вече се вихри, а тепърва предстои преминаването на инициативата от ръцете на японците в американските – Сантуш обаче не я проследява хронологично, по-скоро прескача през времето, за да покаже различни моменти от противопоставянето между японците и португалците, онагледени основно в битката на воля между жестокия полковник Сава, който жадува да му бъдат развързани ръцете и да се разправи с Макао, и губернатора Артур, който успява както да помага на съпротивата, така и да защитава поверения му глад, макар в него да върлува жесток глад. Както личи от заглавието, важна роля има неговото пламенно увлечение по наложницата на Сава – красивата китайка Лиен Хуа, а ироничното е, че сделките, които Артур сключва със Сава, за да опази гради си от гладна смърт или директно кърваво превземане, му носят проблеми със Съюзниците, включително градът е бомбардиран от американците. Но такова е времето, нищо не е черно или бяло, има много сложни дилеми, които нямат верен отговор, и оцеляването на Макао е от тях.

  56398097._SX318_ В своето протежение „Любовницата на губернатора“ преливаше плавно от исторически към любовен роман, според мен от историята на Макао спокойно можеше да се извади епос с размаха на Джеймс Клавел, но Сантуш търси повече емоционално въздействие, не историческа достоверност. Навярно това пък ще се хареса повече на дамската част от публиката, която, както е добре знайно, е основната, която чете навсякъде. Както се надявах обаче, в края има много интересни заключителни бележки, в които авторът описва кое от историята му е фактологично вярно, това бе важно и се радвам, че го имаше, защото в крайна сметка показва колко интересни събития се вихрят в тази наглед незначителна точица от света по време на гигантския сблъсък в Тихия океан.