Жанр: Разкази, Сборник, Хумор

Издателство:

Автор: Деян Копчев

Корица: Мария Недялкова, мека.

Година на изданието: май 2014 г.

Страници: 176

Рейтинг :

Време за четене: 7 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

     Обикновено започвам да си правя списък за лятно четене още през март-април – за част от книгите не издържам и ги изчитам далеч преди да съм помирисал дори морето, но други си ги запазвам успешно и им се отдавам изцяло на пясъка, под чадъра, с бира в ръка и в пълна лежерност. Ако имах избор, „Лятна детективска история с таралеж“ щеше да влезе точно в този списък – тя определено е предназначена за времето, когато човек може да се отпусне и да се наслади на нещо леко и забавно. За мен, разбира се, това вече е невъзможно, но на вас препоръчвам точно така да я използвате – тази книга е идеалното допълнение към идващите месеци и е моята директна препоръка за всички вас. И съм толкова горд, че е с логото на „Deja Book“.

 Kopcheto   Лично погледнато, Деян е голям пич, на когото годините (злобен смях) не личат. Биографично знам, че е писал разкази и файлетони за най-добрите вестници у нас, правил е скечове за тв-програми, сега е в БНР. Но това, което мен ме интересува основно, е, че силата му определено е в свежия, кратък и наситен с хумор изказ – а изненадващият край го владее като умението да бъде чаровен с жените (опа, това май трябваше да опазя в тайна).

   Първият разказ, на който именувахме сборника, ни среща с детектива Чичин, толкова типичен за жанра, че е чак пародиен (подобен образ изгражда и Роулинг в „Зовът на кукувицата“ – Корморан Страйк). Но не може да не харесате Чичин и неговия шантав хазяин, особено когато в действието се намесва и едно невинно таралежче. Разбира се, нищо от предначертания от Чичин план няма да се получи според очакването. И после се зареждат едни сюжети, не е за разправяне даже – една след друга забавни истории, като тази за порносценариста, който се влюбва по най-баналния и романтичен начин; писателят, който е успешен само в любовта… донякъде и до време; двамата гении, които разхождат кучетата си в парка, докато обсъждат струнната теория; любимият ми разказ за грозното момченце с красиви мечти; безукорната хубавица с безукорна празнота в междуушието; запознаването с едни странни родители и друг разказ за още по-странни възпитателни методи; а за края е оставен силният разказ „Свидетел“, в който безвремието на един летен ден ще бъде удавено в две красиви очи и неизбежната измама в тях…

   Lubovta Между многото смях има и малко сериозност, както си е редно, но няма да издавам, убеден привърженик съм на дозирането на настроенията, дори когато правихме „Не беше тук и си отиде“ на Георги Томов, си бяхме подготвили цветна схема, за да разпределим най-удачно различните разкази. Точно така се случи и тук, макар да се получи без техническата част – разказите преливат един в друг, увличат като вълните, и гарантирам, че ще донесат много хубави емоции, особено ако сте склонни да гледате на живота от различен ъгъл – защото тогава написаното от Копчев ще ви очарова още повече.

  И нещо лично: когато в края на миналата година имах удоволствието да работя по „Революция с аритмия“, дебютния роман на Йордан Свеженов, не подозирах, че съвсем скоро ще издадем в поредицата „Гравитация“ още една чудесна хумористична книга. Вече не помня кога точно „Лятна детективска история с таралеж“ на Деян Копчев се появи като ръкопис при мен, но още от първите страници ми беше ясно, че ще я направим – а изчитайки я до края, вече знаех, че моят добър приятел Александър Шпатов си има сериозен конкурент (препоръчвам  неговите „Разкази под линия“ и „Календар с разкази“), последното в рамките на шегата, разбира се 🙂

    Голям привърженик съм на създаването на оригинални илюстрации към една творба, затова и възможността да работим с Мария Недялкова ми донесе голяма радост – а страхотните й илюстрации просто „заспаха“ сред разказите и онагледиха шантавите герои на Копчев по неподражаем начин.

   „Лятна детективска история с таралеж“ на Деян Копчев ще бъде представена в понеделник, втори юни, от 19 часа, в клуб „Trip Ten“ под Моста на влюбените зад НДК – очакваме много приятели и чудесно прекарване, заповядайте!

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

 

 

1240577_846696225359370_6951137111502580319_n