Оригинално заглавие: The Magic of Reality: How We Know What's Really True, 2011.

Преводач: Деян Кючуков

Корица: Мека

Година на изданието: януари 2022 г.

Страници: 264

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

 Всички си имаме мечти. Моите – о, изненада, са основно книжни. И имам абсолютната привилегия да ги сбъдвам – по малко и нарядко, така че наистина да им се радвам, защото всяка от тези мечти изисква много. „Магията на реалността“ на големия хуманист Ричард Докинс е една такава Мечта, трета поред от него – след сборника „Наука в душата“ и кратката и ясна „След бог“. В колаборация с художника Дейв Маккийн ученият създава една красива картина на света около нас, задавайки си най-важния изобщо въпрос: „Как да разберем кое е наистина вярно?“.

   15732533Разпалването на детското въображение е лесно – но да се насочи по смислен път далеч не толкова, човечеството е измислило безброй фалшиви идеи, с които да си обясни реалността, но често те се оказват по-силни от нея и остават вкоренени в съзнанието. Хилядолетия наред митовете са създавали пъстър илюзорен свят, населен с причудливи свръхестествени съзнания, и тези приказки са все така залегнали дълбоко в нашата култура и имат своите агресивни поддръжници. Но Докинс и Маккийн правят нужното както да им отдадат почит – митовете са проявление на нашата творческа природа, – така и да идат отвъд тях и да покажат, че в научното обяснение на света, което има предимството да бъде доказуемо, има също толкова магия, но от различен тип. Докинс пише със завладяваща лекота за еволюцията, за появата на различните видове живи същества, включително човека (онагледена със снимки на поредица дядовци до 185-милионното коляно), за това какво представлява материята, от какво и как е изградена, защо има ден и нощ, защо се сменят сезоните, какво представляват Слънцето и другите звезди, какво е дъгата, за началото на всичко съществуващо, съществуването на друг живот във вселената и как би могъл да изглежда той, за земетресенията, а в края и за по-теоретични неща като късмета, вероятностите, случайността и… чудесата – истинските, които разкрива науката, и фалшивите, от които шарлатаните богатеят, особено религиозните такива.

 13546897  Всяка глава започва с митове от целия свят, чрез които Докинс показва огромната мощ на човешкото въображение (и че властващият в нашия край на света християнски мит не е нещо особено), след което продължава с не по-малко смайващите истински факти, които науката е разкрила – и които постоянно се развиват и променят заедно с все по-доброто ни разбиране на света и тайните му. Илюстрациите на Маккийн са просто феноменални, умело разчупени и разнообразни, като разказват своя собствена паралелна история на думите на Докинс. Благодарен съм на Деян Кючуков за чудесния превод и на творческата намеса на Фиделия Косева, която работи по пъстрите имена на главите и местата, където текст и илюстрации се преплитаха хитроумно.

   Както написах и на задната корица, това е книга и за малки и големи, стига да искат да видят магията на реалността в целия ѝ блясък – само мога да и представя колко пъти бих я препрочитал, ако я имах като дете, както правех с една „Занимателна география“, която по подобен начин бе побрала толкова много интересно предадени знания зад кориците си. Вярвам, че тази книга ще разпалва въображението на безброй хлапета – и ще ги насочи поне малко да търсят истините за света, не удобните митове, които им предлагат твърде рано.