Жанр: Исторически

Издателство:

Автор: Жoзe Poдpигeш дyш Caнтyш

Оригинално заглавие: O Homem de Constantinopla, 2013.

Преводач: Дарина Миланова

Корица: Мариана Станкова, мека.

Година на изданието: 2016

Страници: 360

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

    Жoзe Poдpигeш дyш Caнтyш е сред най-тачените автори в групата „Какво четеш…“ и точно там ми привлече вниманието неговият роман „Мъжът от Константинопол“. Потопих се в този свят, колкото екзотичен, толкова и познат, особено по първите страници, когато младият Калуст Саркисян учи в Истанбул в дните на разпад на Османската империя, когато балканските народи един по един отхвърлят султанската власт.

   Арменският произход на Калуст е и благословия, и проклятие – баща му е заможен търговец и детето расте с усещането, че е привилегирован – до момента, в който най-обикновени османски войници не го унижават пред очите му. И все пак там бъдещият милионер прави първите си стъпки в търговията с едни стари монети, от продажбата на които получава първи болезнени уроци какво движи света. И всичко това на фона на постоянно напрежение в османската столица, на чести погроми над арменците и тъжно осъзнаване, че колкото повече балканците надигат глава, толкова по-силно османлиите ще стискат клещи около Армения – смазващо предначертаване на геноцида, който предстои.

   18485929Изпратен да учи във Франция и Англия, Калуст започва да опознава Европа, както и своето място в него. Открива забавленията, но и не спира да гради планове за бъдещето си – той знае, че може да разчита както на семейството и произхода, така и на уменията си, но не е лошо и да хвърли усилия в посока изгоден брак с дъщерята на друг, много по-състоятелен арменец. Пътем той развива усет към европейската култура, нейната красота и дълбочина, нещо, което ще носи до сетния си дъх – там, където книгата започва всъщност.

   Сантуш изпраща своя герой дори и в Баку – там, където черното злато извира и ново пренареждане на геополитическите карти се задава. Там парите бликат от земята и трябва да бъдат сграбчени – а срещи със силните на деня осигуряват на Саркисян познанствата, за да започне да гради своето собствено състояние. А то неминуемо ще е свързано с новата ера на петрола. И Калуст ще се върне в родината си – Османската империя, но вече не като поданик на султана, а като професионалист, който умее неща, които никой друг не може.

     „Мъжът от Константинопол“ е плътен и приятен исторически роман, който описва Европа преди смутните времена на Първата световна война. През своя герой, прототип на който е Калуст Гулбенкян, Жoзe Poдpигeш дyш Caнтyш проследява промяната в света, която петролът налага, натрупването на богатства чрез търговия и спекула, възможностите, които умелите и смелите имат и от които се възползват според собствените си качества. Скоро ще прочета и продължението – „Милионерът в Лисабон“.