Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Питър Джеймс

Оригинално заглавие: Dead Like You, 2010.

Преводач: Боряна Борисова

Корица: Мека

Година на изданието: 2013

Страници: 622

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

  Бухвам се директно сред шестата книга за детектив Рой Грейс с „Мъртва като теб“ на Питър Джеймс, още една книга от неизчерпаемата крими библиотека на мой съсед, която навестявам от време на време. Всъщност я взех преди доста време, но над 600-те ѝ страници все я изместваха назад, преди да я помъкна решително с мен към Видин без избор за друга. И си я прочетох чинно, докато преглеждах последните стотици страници с работни корекции, имах нужда от почивка с нещо разтоварващо.

11398307   Историята тече на две нива – едното в миналото, когато се е подвизавал сериен изнасилвач и убиец, наричан „Човекът с обувките“, който силно си е падал по жени със скъпи маркови обувки, и по-специално съдбата на една от неговите жертви, която години остава неразкрита. А в този трилър дори и някой като мен, който бъкел не отбира от маркови обувки, ще понаучи нещо – само липсват цените на тия странни вещи със стойността на злато. Второто ниво е в настоящето, където главният герой, детектив Грейс, се намира в добър период, преживял е изчезването на жена си, открил е друга, с която е щастлив, но скоро нещата ще се объркат силно. Защото от нищото след години изчезване ще се появи престъпник, чиито действия подозрително приличат на онзи психар по обувките, и ще започне да наранява нови и нови жертви. Градът е в шок, а шефовете му настояват за бърза реакция. На немалкото страници текат и линии с няколко странични герои, сред които тъкмо освободен от затвора престъпник и шофьор на такси с психични проблеми, а за мое съжаление разконспирирах кой е лошият твърде рано, Питър Джеймс нахвърля едни следи, които се набиват на очи относително лесно. Но за сметка на това авторът бе вмъкнал още един обрат, който дава простор за следващите книги (а в тази поредица са поне 17, доколкото видях в Goodreads).

8334881._SY475_  „Мъртва като теб“ всъщност ми допадна, особено краят бе доволно интересен, само не разбрах защо е нужно страниците да са около двойно повече от стандартното за жанра (все пак трябва да отбележа, че шрифтът е едър, а междуредието – голямо), след като всъщност действието следва канона почти дословно. Видях, че Питър Джеймс има още доста издадени книги на български и навярно ще прочета още някоя, за да преценя, макар да не видях с нищо, с което да се отличи от кохортата други сходни издавани у нас автори. Но за почивка определено става.