Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Греъм Нортън

Оригинално заглавие: Holding, 2016.

Преводач: Надежда Розова

Корица: Стефан Касъров, мека.

Година на изданието: януари 2020 г.

Страници: 272

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

Ех, тия закътани минорни британски градчета, в които времето сякаш е спряло, всички се познават и тлеят едни вечни дребни вражди. Обикновено така бих започнал отзив за роман на Хоровиц, но този път е на небезизвестния Греъм Нортън, който – за почуда или не – е написал прекрасен и много емоционален трилър с драматичен оттенък. „Мъртва точка“ е заплетена история за мрачна тайна в миналото, която е останала погребана достатъчно дълго – за да излезе на бял свят по случайност, да призове за справедливост, а в крайна сметка и да въздаде възмездие. И да направи невъзможното възможно.

 31364727._SX318_ Още с избора на главен герой усетих закачливия, но добродушен хумор на Нортън. Сержант Колинс носи твърде много излишни килца, поради което и не се сърди, че му носят да хапне, докато е в колата си – излизането от нея и обратното вмъкване просто не си струват усилията. Сам той не знае как е издържал физическите тестове, за да стане полицай, но за щастие в малкото ирландско село Дънийн няма и кого да преследва. Работата му е монотонна и банална, не се радва на обща любов, но се надява, че поне малко го уважават, най-малкото защото не се меси в живота на околните.

37846661  Но това скоро се променя, когато от един строеж излиза скелет. И събужда спомени отпреди години, когато един хубавец е забъркал сочен скандал с две жени, а след това си е вдигнал парткакешите. Само дето май изобщо не е отивал никъде, а някой му е видял сметката – стига костите да са негови, което хич не е сигурно. И макар разследването да е поето от по-висша инстанция, и на Колинс се пада да свърши това-онова. И внезапно невзрачният дебеланко получава своя шанс да блесне – а и за нещо повече, една допълнителна любовна интрига придава забавен тон на книгата, който силно ми допадна.

   34308581Трагикомичните герои на Нортън не могат да събудят неприязън, дори да извършват не винаги добри постъпки. Неизменно те предизвикват съчувствие дори когато грешат, а криминалната интрига се развива бавно като животите им, спрели за твърде много години. Заровените тайни излизат една след друга, като препращат разследването в една или друга посока – и добре заплетените краища в крайна сметка ще се развържат и ще донесат поне малко опрощение за всички, които са били замесени в тъмната драма.