Време за четене: 1 минута

   Последният ден в Германия увенча книжната лудост с незабравимо посещение в музея на книгата, книгопечатането и Гутенберг. Снимките трудно могат да покажат истинското очарование на музея, неговия аромат, или пък чудесната демонстрация на работа с неговата печатна машина, на която станахме свидетели. Всичко в музея беше на ниво, каквото не съм и мечтал, а чудесен привкус на цялото нещо бяха двата броя на вестници, единият от които оповестяваше встъпването на канцлерска длъжност на Хитлер през 1933 г., а другият, с дата 2 май 1945 г., оповестява смъртта му. Германците не се срамуват от историята си, а я запазват за урок и за пример.

   С това книжната одисея свърши, макар че продължихме и с посещение на внушителната катедрала в Майнц, органът в която свиреше наистина божествена музика в прекия смисъл на думата – разбирам какво изкушение е човек да вярва във висша сила сред такава демонстрация на величествена архитектура, акустика и музика в едно. Нищо общо с досадните опявания на нашите попове със сигурност. Изкуство, подчинено на религиозни шашмотевини, но все пак изумително с грандиозния си размах.

   Вече в София, тази седмица в Германия остава запечатана в мен. И се надявам поне малко от видяното да мога да го пресътворя тук, на нашия опърпан книжен пазар. Защото читатели има – и те го заслужават.