Корица: Мека

Година на изданието: 2012

Страници: 224

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Да се заемеш с онлайн бизнес в България е начинание, аналогично на геройските приключения на разни юнаци из приказките. Само дето не е сигурно кой от братята си точно, защото сред страниците с ламите треторождението гарантирано осигурява успех, но в интернет това може да те обрече още в началото. Хубавото е, че сам решаваш в коя битка ще се впуснеш, какво оръжие ще носиш, каква тактика ще избереш и как ще се справиш със съперниците си. Наръчник за война, от която всички могат да спечелят, а губещи са само некадърните и алчните.

“На 1 клик разстояние” е наръчникът за всяко от тези неща, но и много, много повече. “Ветеранът” в българския нет разкрива всичко – от възможността за създаване на сайт за едно кафе време (и на онлайн магазин за един обяд) до как да се подходи към осребряването на вече развития проект и дори възможността да бъде продаден на сериозни инвеститори с цел развиване на пълния му потенциал. Между тези две позиции стоят цял куп неща – избор на тема, таргетиране на потребители, как се купува домейн и хостинг, избор на име за сайта, адски важната глава за работа с уеб студио – аналогично на тренировка за война, възможностите за използване на отворен код, тънкостите на дизайна, комуникация с дизайнери и програмисти, които – знайно е – са от друга планета, митовете за SEO, автоматизацията, възможностите за печалба от сайта – рекламнибанери, AdSense – упътване как от стотинки да се спечелят над 10 000 евро на месец, приходи от продажба на продукти, на услуги, партньорски програми, рисковете за нарушаване на различните закони, грешките при борбата за трафик на всяка цена, оптимизацията за търсещите машини, имейл маркетинга, спаменето, статистиките, социалните мрежи – ползи и недостатъци, разликите между маркетирането във “Фейсбук” и ”Туитър”, платените реклами, Google AdWords, вирусния маркетинг с примери за успешни кампании у нас, организирането на онлайн игри, фазите на развитие, на успех и на залеза за един сайт, примери за успешни и неуспешни проекти в нашето онлайн пространство и още много.

Ок, ок, признавам, ползвах за пищов съдържанието на книгата, защото не виждам капка смисъл пространно да преразказвам всичко, което Алекс Ненов е сбрал вътре. Това е книга, каквато не е излизала у нас досега и която определено ще доведе до бум на започването на онлайн бизнеси в следващите месеци, да не кажа години. Книгата вдъхновява нещата да се правят по правилния начин, без идиотщини, без номера и тарикатщини, така познати у нас. “На 1 клик разстояние” прави нещата лични, точно както ги обичам – Алекс Ненов говори просто и ясно за всичко, в което сам аз вярвам по отношение на правенето на онлайн бизнес.

За мен тази книгата беше лична, защото съм минал през почти всички етапи, описани вътре, но далеч не съм пробвал всичко възможно, за което Ненов говори. Създаването на Книголандия беше импулсивно решение, което никога не е имало за цел целенасочено трупане на аудитория с цел изкарване на пари. Идеята за дойде също съвсем случайно и тя е следствие от развитието на моя сайт и “Аз чета” на Алекс, който също години наред е правил нещата от любов към четенето и нищо друго. Сега и двамата сме собственици на онлайн книжарница без аналог на своя бизнес модел – да четеш и продаваш само това, което би препоръчал (виж повече тук) – и все пак се справяме чудесно на фона на десетки книжарници с хиляди заглавия… но без любов към книгата.

“На 1 клик разстояние” ми дава още повече увереност, че правя нещата правилно, че в интернет всичко е възможно и далеч не е нужно да си голяма акула с огромен маркетингов бюджет, за да печелиш. А няма нищо лошо в това да предалагаш качество, срещу което да получаваш ползи по един или друг начин.

Непрестанно убеждавам хора да си правят блогове и да пишат за нещата, които харесват – дали ще са книги или нещо друго, няма значение, важното е да се пише лично, от сърце. “На 1 клик разстояние” обяснява не само как да си направиш блог/сайт, а и как да осигуриш светло бъдеще за него и себе си чрез него – стига да правиш качество, да създаваш нови неща, да продаваш по грабващ и ангажиращ начин.

Иронично е, че една печатна книга – изобретение на няколко века – ще насърчи още по-силен бум на онлайн развитието у нас. Но такъв е животът.

Както си е редно, книгата си има сайт – www.alexnenov.com и фейсбук страница.