Преводач: Жанина Драгостинова

Корица: Мека

Година на изданието: 2012

Страници: 328

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Психопатска книга. И ако прочетете, че в „Нацистът и фризьорът“ на Едгар Хилзенрат има хумор… не вярвайте, нито вярвайте на забавната корица. А се подгответе за една от най-странните гротески, които ще прочетете през живота си. Аз не бях готов и останах като гръмнат, като разстрелян, като задушен. Да, на първите страници има хумор, книгата отпочва повече от интересно и обещаващо – особено в компанията на петимата вероятни бащи на главния герой Макс Шулц – и продължава така до първото изнасилване, което хич и не ща да ви казвам какво е.

Зла книга, демонична, особено в първата си част напомняща силно на част от „Доброжелателните“ на Джонатан Лител. Наистина не знам къде точно е съзрян хумора сред тези страници, или ако има нещо такова, това е най-черният хумор, който аз съм срещал. От типа, който не разсмива, а те кара да бърчиш вежди в недоумение. С допълващо се желание да оставиш книгата и да не я докосваш повече. Но четеш.

Сред страниците едно германче с еврейски черти расте ведно с еврейче с германски лик – Макс Шулц и Ицик Финкелщайн. Растат задружно, мечтаят задружно, бият се и биват бити дружно, дори бащата на Ицик ги учи и двамата на перспективния фризьорски занаят. После идва Хитлер. Макс и болният му от завист доведен баща – също фризьор, но некадърен, зъл и тъп – се увличат по неговата стихия. Макс поема по удобната пътека на SS и става масов убиец по време на войната. От първите до последните страници той приема себе си за такъв.

След войната обаче, нарамил чувал със златни зъби от избитите евреи в малък концлагер в Полша, той започва да приключенства, а разсъдъкът му удобно смесва измислица с реалност. Знаейки, че Ицик е мъртъв, той му отнема името и миналото, превръщайки се в евреин. Есесовецът се обрязва. Дори започва да вярва малко по малко, че е евреин, помътената му глава се лашка във всички посоки.

Следва емиграция към Палестина в годините непосредствено преди създаването на Израел. Макс Шулц/Ицик Финкелщайн окончателно не е с всичкия си, но продължава да играе своята роля. По страниците двете имена се споменават безброй пъти, без да е ясно героят за кого се мисли. Затъвайки в легендата си, той става по-евреин от евреите… и става страшно.

Абсурдна книга. В началото ми хареса, в средата ме отврати, в края ме спечели отново. Шарена, объркана, шизофренична – книга за война и за продължението й в душите и умовете на тези, които са я преживели.