Жанр: Комикси

Автор: Множество

Корица: Твърда, албум

Година на изданието: 2012

Страници: 80

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

 

   Каква чудна машина на времето! Нагиздена, натруфена, тя носи със себе си спомена за едно друго време, когато няколко броя „Дъга“, взети от градската библиотека във Видин, си бяха съкровище, което можеше да отнесе целия ден сред себе си. Не знам колко време съм прекарвал над тях, но не беше никак малко и още изпитвам носталгия към онази тръпка. Е, сега получих шанса да се върна в онези времена и да, заслужаваше си!

    Каквото и да напиша аз, същинската статия за този комикс е при Марин Трошаков, автор на сценария за комикса на Петър Станимиров„Дамга“ (вж. картинката отгоре), включен в албума, който спечели първата награда за класически комикс на международния фестивал в Белград, оставяйки зад себе си 286 претендента от 29 държави. От известно време насам имам честта да работя постоянно с Петьо и съм адски горд с това нещо.

      Зад твърдите корици на луксозния албум „Над дъгата“ се крие съкровище – толкова пъстро и странно, толкова невероятно разнообразно, че се чудиш как е сбрано зад само две корици. Историята след история, разказана с толкова различен размах, толкова различен талант, всяка сама по себе си уникално изкуство, но вписваща се в общата страст към рисунките, към щрихите, които правят написаното по-живо от живота. Има ретро-соц история от Пенко Гелев, част от нещо по-голямо, има класически литературни образи като Ян Бибиян (Росен Манчев) и трима-четирима мускетари по Дюма (Евгений Йорданов), има фантастика от любимия ми екип ЕЛО на Димитър Стоянов – Димо, има си и мрачното фентъзи на Петър Станимиров, има си приключенска фантастика от Румен Чаушев, шарена забава с куче за по-малките от Николай Додов, дори и внушителна историческа графика от Владимир Коновалов, а за десерт и един меланхоличен влюбен призрак от Сотир Гелев.

   Има от всичко по малко, за всички по нещо, а текстът между комиксите стегнато разказва за страхотно изкуство на комиксите. Но няма какво толкова да ви говоря, виждате подбраните картинки, от които може да видите какво разнообразие на истории, цвят и рисунък е сбрано зад тези красиви твърди корици…

   Не пропускайте да посетите и изложбата, свързана с албума, която ще стои до 20 ноември в галерия „Alteronics Light“, улица „6-ти септември“ №13!

   Не забравяйте да видите и албума „Вдъхновен от Стивън Кинг“ 🙂