Жанр: История

Издателство:

Автор: Линда Джайвин

Оригинално заглавие: The Shortest History of China, 2021.

Преводач: Ирина Манушева

Корица: Анна Георгиева, мека.

Година на изданието: 2023

Страници: 232

Рейтинг :

Време за четене: 7 минути

Никоя друга нация не е видяла толкова много селски въстания, не е била прояждана от толкова много граждански войни и не е била атакувана от толкова чести външни нашествия; и въпреки това никоя друга нация не е съхранила така добре характерната си култура.
Уън-юен Циен

Ozone.bg
Ozone.bg

    Парадоксално, но в специалност „История“ в СУ имахме всичко на всичко една лекция за историята на Китай – и само една за Индия впрочем. Две от най-древните цивилизации бяха оставени изцяло извън вниманието, докато европоцентричната версия на историята беше изследвана до втръсване. Няма изненада в такъв случай, че имам интерес към книги, които нарушават тая стройна идея (Ерик Улф я описва така: „Общовъзприетата и мързелива история на цивилизацията е тази, където Древна Гърция поражда Рим, Рим поражда християнска Европа, християнска Европа поражда Ренесанса, Ренесансът – Просвещението, Просвещението – политическата демокрация и Индустриалната революция. От своя страна от кръстосването на индустрията с демокрацията се раждат Съединените щати, въплъщавайки правата за живот, свобода и стремеж към щастие.“), като тук мога да посоча примерно четири – „Пътищата на коприната“ на Питър Франкопан, от която взех този цитат, „Антични светове” на Майкъл Скот, „История на древния свят“ на Сюзън Уайз Бауер и „Под различни небеса“ на Норман Дейвис. Проблемът с тези други цивилизации е, че ми липсва рамката, основните знания, около които да се трупа друга информация – което води и до нуждата да чета книги като „Най-кратката история на Китай“ на Линда Джайвин.

 56271381   Разбирам напълно възраженията към такъв тип олекотени истории, но все отнякъде трябва да се започне. Определено няма да преразказвам китайската история, авторката го е направила удачно, като още в началото пише, че тая работа с петте хиляди години писана история не е съвсем вярна, по-точно: „Най-старото материално свидетелство на китайска писменост обаче датира отпреди 3500 години, което я нарежда на трето или четвърто място в света след тази на шумерите в Месопотамия, на древните египтяни и вероятно на минойците.“ След това хронологично проследява не толкова владетел по владетел – в често политически разкъсаните китайски земи това е невъзможно, колкото се опитва да отличи приносите на различните династии, които се сменят на кормилото на властта и с променлив успех се опитват да консолидират колкото се може по-голяма територия. Голяма до непонятна за нас степен, които възвеличаваме битки с по няколко десетки хиляди войници на бойното поле, докато в Китай нещата още тогава са от различен порядък – „преброяването от 754 г. съобщава за население от около 53 милиона души, но по-вероятно е да са доста повече, защото „преброяванията при Тан не са обхващали всички мигранти, нехански етноси, монаси, странстващи артисти, работници и евнуси“. Обърнато е изрично внимание на императора, който изгаря огромна част от книжнината и забранява да се говори за миналото, като по това време „при Цин свирепо и масово са преследвани учените хора, особено конфуцианците“, но и примерно на изработването на законника на Тан – в който има и крайности като „екзекуция на цялото семейство на осъдения за противодържавни деяния“, но и „никой съдия не може да наложи смъртна присъда, без да е гледал делото в три различни дни, като едновременно се въздържа от месо и музика, за да се фокусира върху сериозността на решението“. Акцентирано е на идеите на реформатора Уан Аншъ, живял през XI век, който „ни е завещал обществени институции като сиропиталищата, болниците, училищата, гробищата и зърнохранилищата“. В тези времена се създава и системата баодзя, в която сто домакинства се обединяват с цел „съвместна защита, облагане с налози и съблюдаване на закона“, което отеква до наши дни във „вездесъщите квартални комитети в КНР“. От този период датира и зловещото пристягане на стъпалата на момичетата от ханското етническо мнозинство, което буквално е осакатявало крайниците им.

  59524728  Чуждите нашествия заемат немалка част от китайската история – сред които определено се отличава това на Чингис хан – „монголите са избили 7 от всеки 8 души по пътя на завоеванието си“. По-късно авторката се спира подробно на Опиумните войни, които завършват с „т.нар. Неравни договори, с които започва векът на унижението за Китай в ръцете на редица имперски сили. Те възвестяват началото на края – не само за Цин, но и за цялата династична система, с която се е управлявала страната в продължение на хилядолетия.“ Описано е въстанието на боксерите, което през 1900 г. е потушено от съюзническа армия от 8 държави, която на свой ред нахлува и опустошава столицата Пекин, а сетне се проследява и противоречивата история на Китай през XX век, та до въздигането ѝ до икономически и политически гигант в наши дни.

    Препуснах малко през вековете, описани в „Най-кратката история на Китай“, но така прави и авторката. Хилядолетията назад са представени основно като приказни сюжети, а историческите фигури често изглеждат като митологични персонажи. В стремежа си да опише културните промени, тя цитира много поеми, спира се на легендарни битки, които и до наши дни са обект на изследване, на множество мъдри и не по-малко не чак толкова мъдри владетели и техни съветници. Войните са неспирни, огромната китайска територия е постоянно разделена на различни по сила държави, които се конкурират помежду си, а нахлуването на други народи е по-скоро правило, отколкото изключение. Разбира се, една такава книга не засяга дори върха на айсберга, което е Китай – но както споменах в началото, интересуваше ме по-скоро да си подредя една историческа рамка в главата, пък с други книги в бъдеще време ще я дозапълвам. Струва ми се, че ще четем много книги за Китай в бъдното – и бъдещите историци в СУ определено ще имат повече часове за тяхната история.