Корица: Мека

Година на изданието: 2011

Страници: 496

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ето една добра идея! Нека всички мъжки мисли са открити, а женските потайно скрити! Дайте на мъжете вяра в някой беснеещ бог (примерно християнския) и гледайте как всичко различно минава под ножа! Както в добрите за църквата времена (разбирай IV-XX век).

Въпреки зловещото си име, “Не пускай ножа” е тийнейджърски роман и няма претенции за повече, макар че все пак е първа част от трилогия с общо име “Живият хаос”, та може и в друга посока да поеме, знам ли? (допълнение: поема, да, трилогията категорично става едно от най-прекрасните неща, които съм чел в своята втора и трета част!)

Почти тринадесетгодишният Тод спасява живота на загадъчната Виола и двамата (че и едно забавно куче) се втурват в безкрайно бягство от армия женомразци и един беснеещ проповедник (тавтология малко). Произходът на Тод и армията е от прокълнатия град Прентистаун, дом на религиозни ненормалници, които избиват всички жени, след като се оказва, че на планетата, която колонизират, животните говорят, а мислите на мъжете са достъпни за всички. Безкрайното смесване на мислите им формира всеобхватен Шум, сред който все пак известно прикриване е възможно. Та в този град готвят кръстоносен поход, с който искат да завладеят всички останали селища на колонизираната планета – като това включва изключително едно нещо – безмилостно избиване на всички жени, чиито мисли са скрити.

Тод е последният нужен елемент, за да стане армията непобедима. И бягството му отприщва шеметни събития, които по неприятен начин свършват на най-интересното място, за да се чудя още куп време какво става с двете деца, които бързо, ама много бързо порастват, докато се борят за живота си…

Много добро ревю има при Мария Донева.

И определено сполучлив трейлър: