Жанр: Криминален, Трилър

Издателство:

Автор: Лора Лазар

Корица: Орлин Атанасов, мека.

Година на изданието: 2012

Страници: 438

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

   Да, да, това е оная книга, „пророческата“. Което, разбира се, си е пълна глупост, достойна само за жълтурести сайтове и евтини многотиражки. Проста статистика: при голямо количество книги, които отразяват – правдиво или не – реалността, би било направо мистериозно, ако никоя не уцели нищо. Хеле пък когато писателското перо има такъв благодатен материал от подозрителни духовни лица, с какъвто БПЦ безспорно разполага. Но точно тоя шум може пък да е полезен, защото един чудесен криминален роман – за мен най-добрият на Лора Лазар – ще стигне до повече хора.

    „Небеса от грях“ е сложен и написан съм замах роман, който, за разлика от другите четири на Лора – „Чашата на проклятието“, „Грешният квартал“, „Убиец назаем“ и „Огненото разпятие“ – има международно измерение и не се съсредоточава само на едно място. Отново за разлика от трите други, тук ръбатият комисар Мишената е само второстепенен герой, а на преден план е не по-малко опаката прокурорка Дара, която се оказва във вихъра на опасна конспирация.

    Тя се завърта около нейни близки и е свързана с легендарно съкровище, което се предполага, че е принадлежало на митрополит Леонтий, представител на църквата и самия цар Борис III в САЩ и в Австралия. Освен в чисто организационен план около обединяването на имигрантите, той е замесен в ред важни политически събития и Лора Лазар изгражда силна второстепенна линия с неговата личност – той участва дори като комуникатор между Сталин, последния български цар, немски висш военен и американски посланик по време на Втората световна война. След това пък по време на Студената война смелият свещеник осъществява пълна еманципация от новата комунистическа власт и смело удържа фронта срещу жестоките им атаки, при които никакви средства не са забранени.

    Точно на другия полюс са духовниците в съвременната линия на действието – бивши сътрудници на ДС, корумпирани, алчни, развратни, да не нагнетявам излишно, знаете каква е реалността в някои гротескни случаи. Те искат на всяка цена съкровището на Леонтий, а в играта са и други играчи от бившите тайни служби. Начесто започват да умират хора, а прокурорката Дара е в бясна надпревара със смъртта – а куп тайни чакат да излязат наяве и за самата нея.

    В „Небеса от грях“ Лора Лазар движи две почти самостойни линии – историческа и криминална, и умело поддържа напрежението и на двата фронта, без да позволява на никой от тях да вземе превес. Точно затова и смятам тази книга за по-добра от останалите три, защото си имам личен афинитет към исторически четива и тази линия си е бонус към обичайната чудесно заплетена криминална интрига, в която авторката е доказан майстор.

   Преди дни Лора ми сподели, че е готова със следващия си роман, който ще носи звучното име „Веселото гробище“, та чакам с нетърпение този ръкопис да дойде в издателството. Мишената ми липсва 🙂