Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Ю Несбьо

Оригинално заглавие: Sorgenfri, 2002.

Преводач: Ева Кънева

Корица: Живко Петров, мека.

Година на изданието: 2016

Страници: 512

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

   След екзотичните дестинации в „Прилепът“ и „Хлебарките“ Хари Хуле се завърна да вършее на домашна сцена. Ю Несбьо започна да гради мрачна картина на съвременната норвежка действителност в „Червеношийката“ и продължава в същия дух и в „Немезида“. Неговият герой е отчаян, че не може да разкрие истината за убийството на неговата близка в миналата книга – той е единственият, който не счита случаят за приключен, след като главният заподозрян е също убит.

  А сега е ангажиран и в разследване на банков обир, който завършва с убийство на една от служителките. Поводът – че парите са предадени с няколко секунди закъснение. Появява се помощ в лицето на младо момиче с изключителна памет и умения да анализира видеозаписи като никой друг и с нейна помощ Хари започва да разнищва случая, който скоро се повтаря. Медиите са в екстаз, а полицията е притискана да хване убиецът.

  6979826 Пътем нещата в личния му живот са пак пред объркване. Неговата любима е в Москва и води тежка битка за попечителството над детето си, а от миналото се появява жена, на която не може да устои – Ана. Хуле откликва и в него се събужда старата тръпка, но вместо нова емоция той се оказва пред трупа на своята позната. И още по-лошо – няма спомен какво е правил в нощта с нея. И скоро се оказва главният заподозрян. Вътрешните му врагове се задействат светкавично и полицаят трябва спешно да намери начин да докаже невинността си – и същевременно да разкрие и случая с банковите обири, който ще го отведе чак до Южна Америка и обратно. А истината… е, тя е скрита дълбоко и разравянето ѝ няма да донесе нищо добро на никого.

 9427000 „Немезида“ е майсторски оплетен трилър, в който Несбьо все повече смесва проблемите в живота на Хуле с разследванията, които му се възлагат – или в които се забърква прекалено силно. Тежкият му характер и непоносимостта към глупостта го поставят вечно в положение на единак, а малкото хора, които търпи, често се оказват заедно с него на мушката на убийци. И този път това ще се случи.

   Несбьо все по-силно залага на герои, които са в сивата зона между доброто и злото – престъпници с чувство за чест и на които Хуле трябва да се довери, за да излезе от кашите, в които вълците в овчи кожи от собственото му стадо го забъркват.