Жанр: Драма, Исторически

Издателство:

Автор: Майкъл Шейбон

Оригинално заглавие: The Amazing Adventures of Kavalier & Clay, 2000.

Преводач: Стефан Аврамов

Корица: Мека.

Година на изданието: декември 2017 г.

Страници: 700

Рейтинг :

Време за четене: 6 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

    Още един скитник евреин поема по света, още един от диаспората, който иска да завоюва новата си родина, тръгвайки в ролята на обречения Давид, а завършвайки като модерен Голиат. Там, горе, на върха на небостъргача, който увенчава почти всички корици, той може да навлече друго одеяние, да бъде своя собствен супергерой, който владее умението да се измъква от всичко – и да скочи в нищото. Майкъл Шейбoн смесва поредната приказка за сбъдването на американската мечта с историята на комиксите в Америка – времето, когато супергероите са нещо ново, нещо модерно, нещо свежо и превземащо умовете на младите; и едновременно с това са осъждани като нещо булевардно, вулгарно, простовато и пагубно… нищо не се е променило.

  12539273 „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ следва историята на две талантливи хлапета, които в духа на толкова истории на успеха, за които сме чели, започват само с едни празни ръце и чисти умове. Във времето, когато Супермен и подобни на него герои са започнали да опияняват американските деца и младежи, Джо и Сами са готови да им дадат нови и нови герои, чиито приключения да четат седмица след седмица. Джо идва от далечната Прага, семейството му е направило всичко, за да го измъкне от нацистката заплаха, и истинската мотивация за него е да спаси на свой ред близките си и да ги доведе в Америка на всяка цена. Тази му обсесия ще го отведе и до най-големия му триумф, и до най-голямото му падение. Сами, от своя страна, е израстнал в междувоенния период и знае какво е нужно да се направи, за да могат да създадат заедно успешни комикс поредици. Разбира се, двамата са бързо оковани в издателски договор, който им оставя трохите от печалбата, и по тази линия от началото до края ще текат пререкания – битката между твореца и бизнесмена е от ранга на борбата на всеки супергерой срещу суперчудовище. Или поне така изглежда.

3985   Двамата братовчеди вървят рамо до рамо напред, но траекториите им са много различни… макар в крайна сметка да се фокусират в една жена, в крайна сметка довеждат до едно дете. Но не мислете за поредния банален любовен триъгълник, много различни са обстоятелствата, които оплитат този възел. Войната вече отдавна тече, от далечна Прага не се чува почти нищо, а Шейбон запраща своя Кавалиър в негова собствена Fortress of Solitude – ледена и откъсната от света, от която може да се измъкне само в полет, точно както Супермен. И също като супергероя той открива архивраг, благодарение на фиксацията върху когото може да оцелее, да намери отново смисъл, да се втурне в битка и ако не да спаси света, то поне да спаси себе си. И да се завърне да изкупи грешките си.

  22613353 По страниците на книгата шества средата на XX век в пълния му блясък. Среща си дават иконите на комиксовата култура, които за американските читатели ще да са познати (аз знаех само Стан Лий покрай сериала The Big Bang Theory), колоритна роля има и Салвадор Дали, който почти умира сред поредната екстравагантна проява. Описани са много от механизмите на медиите в тези периоди, както информационни, така и развлекателни. През Ескаписта, супергероя на Кавалиър и Клей, е разгледано комиксовото изкуство в дълбочина – от зараждането и началната му енергия, през развитието му спрямо историческата реалност – на началната корица той е цапардосал Адолф Хитлер и за годините напред воюва с нацистите, преди да се заеме с комунистическата заплаха след началото на Студената война. Допадна ми, че след излизането на романа Шейбон дори издава реален комикс с този герой, беше ми интересно да го разгледам.

 17283497 Но да не забравим магията. Тя присъства още от първите страници и постепенно чрез ретроспекции бива доразвита – Кавалиър е почитател на легендарния Хари Худини, изучавал се е при местен илюзионист, който има огромно влияние върху него, за добро или лошо, като второто включва едно почти успешно удавяне във Вълтава. Илюзионизмът продължава да присъства в различна форма през цялата книга, в крайна сметка около него се формира и разплитането на сложния възел, който трагичният център на книгата завързва неумолимо.

  17924387На едно място в книгата се казва нещо много смислено – че комикс културата дава на децата без бащи закрилнически фигури, чийто пример да следват. И точно по тази линия и героите на Шейбон израстват без бащи по един или друг начин и намират част от себе си в образите в шарените костюми, които отстояват твърдите си принципи в един полудял свят. В своята същност „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ е семеен роман за една голяма любов и победите и провалите на едно семейство, също както го правят Джонатан Франзен, Джефри Юдженидис и други от плеядата знакови американски писатели.

  И все пак каквото и да напиша, не съм способен да опиша книгата така, както го прави Иван Петров в групата „Какво четеш…“, задължително вижте текста му.