Оригинално заглавие: The Rest of Us Just Live Here, 2015.

Преводач: Златка Паскалева

Корица: Жени Петкова, твърда.

Година на изданието: декември 2015 г.

Страници: 322

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

  Патрик Нес категорично е властникът на класните тийн книги, на разчупените сюжети и на смислените послания, които могат да пленят всеки непредубеден читател. „Ние, останалите, просто живеем тук“ е по-добра от „Освен този живот“, но тематиката е сходна по важност и посока. Нес обръща внимание на децата, които са вън от прожекторите, на тези, които остават все встрани от събитията, които не стават герои, не извършват запомнящи се постъпки, не се оказват спасители на човечеството примерно. Тоест почти всички деца. И неизбежно тези, които биха прочели тази книга в период от живота си, когато се чувстват зле.

  22910900 С елегантен финт той пародира всички героични книги, които заливат секциите за тийн литература по книжарниците (примерно въвежда поне петима различни героя с героичното име Фин, с което се шегува вероятно не само с „Даркмут“ на Шейн Хегърти), като обособява групата избрани деца, които изглеждат по сходен начин, имат взимозаменяемо минало и по правило се справят с нашествията на немъртви, красиви вампири и прочие неизбежни в наши дни свръхестествени същества. В началото на всяка глава той щрихира една клиширана история, случваща се с поредните избраници, които трябва да спасят Земята от нашествие на монархически ориентирани извънземни (закачка с „Танцуващият замък“ на Робин Джарвис може би?). Но същинската история не е за тези поредни герои, а за групичка техни съученици, които виждат само косвените последици от тази неимоверно важна битка – защото те, останалите, просто живеят там.

  23830990 Тези деца са нормалните… ако нормално е да имаш незаинтересувано от теб семейство, майка-работохолик, баща-алкохолик, религиозни родители, чалнати родители, въобще целият спектър вън от любящо, грижовно семейство. В тая нормалност влизат психологическите болести, проблемите с храната, с любовта, със завистта и ревността… а не помага особено и ако приятелят ти е нещо като бог на котките, защото видимо паранормалните му умения са пак част от реалността, която трябва да се приема такава, каквато е. Тези негерои на Патрик Нес очакват своя бал, за да се пръснат по света, да се разделят. Те чакат свободата с радост, но и със страх, броят седмиците до края, опитвайки се в тях да наваксат пропуснатото от години, и само тайничко се надяват този път училището да не се взриви, както обикновено се случва, когато избраните деца са се забъркали в свръхестествена каша.

   „Ние, останалите, просто живеем тук“ е едновременно драма, но и забава, Нес незлобливо се шегува с клишетата в тийн книгите и това е свеж полъх в иначе пълнещите се с трескава сериозност рафт след рафт с героични трилогии. Неговите книги, не само тази, са искрени, прями и говорят на езика на младите – никога няма да узнаем колко тийнове ще се спрат да не направят някоя глупост заради тях, но ще да са много, сигурен съм. Патрик просто е преживял тия проблеми и има изключителния талант да ги предаде разбираемо и забавно. Хомосексуалността, наркотиците, болестите – това не са стигми, това не са теми-табу, това са ежедневните дилеми пред безброй деца и младежи. И те са нормални в XXI век, колкото и разни нееволюирали индивиди да не са съгласни с това и да милеят за даскала с показалка в ръка, който налага ред, дисциплина и правилно вграждане на тухлите в стената.

  Още мнения за книгата при „Книгозавър“ и в „chaotic universe“. Поздравявам „Артлайн“ за отдадеността на този автор, те споделига, че сините очи на корицата са залепени ръчно и светят в тъмното, това е отношение, което заслужава адмирации!

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.