Жанр: Детски, Разкази

Издателство:

Автор: Делян Момчилов

Корица: и илюстрации: Стен Дамянов

Година на изданието: май 2019 г.

Страници: 160

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

   Вижте сега, когато Делян Момчилов ти звънне и каже, че иска сериозна среща, се съгласяваш. Хич не питаш за какво – знаеш, че е намислил нещо страхотно. Точно така и се запознахме, макар че тогава получих просто имейл с кратка информация за предложението му, което после прерасна в един от най-смислените проекти, по които съм работил: „Българите! Забравените постижения“. И сега, когато пак се появи на хоризонта с Идея, се срещнахме бързо. И ми бяха представени първите разкази и рисунки на Стен Дамянов за бъдещата книга „Ние сме животните“. Трябваше да видите пламъка в очите му, вълнението около книгата, желанието да направи нещо изключително – мисля, че само аз и хората, които дойдоха на страхотната премиера в „Терминал 1“ през май, успяхме да станем свидели на тази страст, пред която няма граници.

618x428   И ето я на – една от малкото детски книги, които съм приемал да правя, защото ако от нещо не отбирам особено, това са именно книгите за малчуганите, признавам. Но тези истории за истински животни, които извършват изключителни подвизи и остават в историята като примери за нас, хората, не можеше да останат неразказани. И съм благодарен и на Делян за проучванията, и на Ганка Филиповска за редакцията, и на Стен Дамянов за поредните страхотни илюстрации, и на Николай Манчев за сглобяването на визия и текст в една красива сплав. С такъв екип, както вече писах за предната книга, ми е лесно, просто си седя на бюрото и чакам да получа нещо изключително, което да прочета финално и насоча към печатницата.

 2111875288  Да ви издам ли какви са историите вътре? Добре, накратко. Започва се с кучето спасител Бари от един проход в Алпите. Сетне е Скарлет, смелата котка, която не остави децата си в огъня. Прасетата Буч и Сънданс стават истински герои, като успяват да избягат от нерадостната си участ. Слонът Джъмбо е навярно най-познат като име, но едва ли като истинска тъжна история. Вяра, двукракото куче, дарило надежда на безброй хора. Шантави и нейният обучен да открива мини плъх, които спасяват животи. Последната галапагоска костенурка, един от многото видове, изчезнали заради нас. И накрая лондонският лъв Крисчън, който получава възможност да заживее отново на свобода в родните простори на Африка.

 Трогателни и смислени истории, които да запленят въображението на всяко хлапе, това е „Ние сме животните“. Защото „Дисни“ може да заливат кината със сладникави истории с животни, но истинският живот винаги ще предоставя примери, които са по-интересни и смислени от тях. Всяко от тези животни дава пример на нас, хората, в нещо, което считаме за свое – да бъдем добри, честни и смели срещу опасностите. Но май само децата могат да повярват в това, а?

  И да припомня – по изрично желание на Делян 1 лв. от всяка продадена книга се дарява на фондация „Четири лапи“.