Време за четене: 4 минути

       Мине се не мине време и от АБК се присещат да атакуват „Читанка“. Всички помним поръчковата полицейска акция, която само направи за смях осъществилите я, след като часове по-късно тръгна нов сайт, а целият книжен архив бе пуснат в торентите. Тогава се изсипаха големите приказки за безумни тегления, някакви престъпни групировки, дивни печалби… и всички тия лъжи стихнаха след гневната реакция на интернет общността. Законът оттогава, доколкото знам, не е променян, електронните библиотеки си остават в  „сивата зона“ на юридическото тълкуване, както написах някога в първата си статия за в-к „Сега“, а желанието да се атакуват електронните библиотеки продължава да изглежда като динозавърска постъпка в електронната ера – особено когато книгата и четенето в България са застрашени да станат някаква екзотика.

  logo_transparent Явно е време за нов рунд срещу „Читанка“ – сайтът, който дава безплатен шанс на мнозина читатели, които нямат възможност да си купуват много книги. Днес бе пуснат имейл до членовете на АБК, в който се казва, че има надежда да се ангажира ФБР в стремежа да се съсипе електронната библиотека, която очевидно е Абсолютното зло и причината за дълбоката криза в бранша. Ето и цялото писмо:

    АБК непрекъснато полага грижи за опазване на авторските и сродните права на своите членове. В тази връзка на 15.07 имах среща с агент Олсън от ФБР, която до края на годината е позиционирана в София и се занимава с киберпрестъпления. Тя прояви голямо желание да съдейства в нашата битка с пиратските сайтове за книги и конкретно с chitanka.info. Ангажимента е да се направят необходимите стъпки чрез ФБР за отнемане на домейна на Читанка, евентуално ограничаване на достъпа до базата данни и ограничаване на индексирането в търсачките. За целта е много важно да предоставим информация за нарушени права за книги, които ние притежаваме, а са налични в сайта Читанка. Критерият е да имате действащ договор за издаване. Особено ценни са книги на американски автори, което ще бъде мотива за ФБР да работи по случая. Всякакви други нарушения също ще бъдат разгледани.

     Много ви моля до края на седмицата да пратите в АБК справки за нарушени права, съдържащи заглавие(на български и оригиналния език), автори, номер и дата на договора и докога е в сила.

    Аз не разбирам това, честно ви казвам. Работя в едно от най-големите и оборотни издателства в България и не считам, че пиратството е проблемът, който трябва да бъде решен на всяка цена. Има толкова други битки, които трябва да се водят – като свалянето на ДДС-то, осигуряване на държавна подкрепа за преводи на наши автори на чужди езици, пълна реформа на библиотеките, които не са в крак с дигиталната епоха, връщането на младите към четенето с атрактивни и интересни идеи… колко много неща могат да се свършат, вместо да се гонят тия пусти вятърни мелници.

     „Пиратството ограмотява!“, казах преди време – и не съм променил мнението си и на йота. Книгоиздаването у нас трябва да се вгледа в себе си и да търси как да се промени, за да оцелее и да се развие наново в една различна епоха, която ни изправя пред съвсем различни предизвикателства. Чрез наказателни мерки само проличава отказа да се приеме, че светът върви бясно напред, а ние не щем да сме в крак с него.

   Надявам се планираната акция да е поредният шумен кьорфишек. Ако ли не – вярвам, че реакцията на четящите хора у нас ще е отново подобаваща.