Жанр: Разкази

Издателство:

Автор: Множество

Корица: Мека

Година на изданието: 2010

Страници: 240

Рейтинг :

Време за четене: 2 минути

Снощи присъствах на обявяването на победителите от конкурса Новелови награди’09 по покана на моят добър приятел и колега Преслав Ганев от „Литературата днес„. За съжаление той остана на почетното трето място със своята творба „Джером или трима души в един кюп“, преварен от втория – Виктор Чулев с „Имало едно време“ и победителя Денимир Велчев и „Последната страница“.
Интересът ми бе събуден и щом се прибрах попремръзнал, си сипах едно уиски и се зачетох в книгата, която Преслав ми подари с автограф (благодаря за което).
Чудя се как точно да подходя. Вън от приятелските ми отношения с Преслав, наистина новелата-победител „Последната страница“ ми допадна най-много. Елегантно произведение за крайно сложните отношения между непораснали стари приятели/врагове, завъртяни около пророчески комикс, който предвижда няколко убийства десет години по-рано.
„Имало едно време“… не познавам Виктор, знам, че пише за „Аз чета“. Интересен стил, забързано действие, сляп герой и…цигани-зомбита?! Аре стига бе!
„Джером…“ на Преслав. След първите двайсетина страници мислех да му звънна да го помоля да влезе в клиника за алкохолици, сериозно. Но развитието на сюжета в крайна сметка ме грабна, а краят твърдо си го биваше. Трима приятели се забъркват в сериозна каша, свързана с алкохол и наркотици, а отношенията между тях са си достатъчно объркани и без чакащият пред вратата бияч…

Онова за клиниката си го прецени, братле, дай да го обсъдим на по шише огнена течност 🙂 Напомни ми по малко за “Рокенрола”, алкохолиците на Стайнбек и „Хищни нокти“ на Видойкович.

Няма да поставям оценки, смятам, че и тримата тепърва ще вадят още по-добри неща и именно в това е смисълът на наградата на Kafene.bg и „Сиела“. Едно браво за тях със сигурност.