Жанр: Драма, Разкази, Сборник, Хумор

Издателство:

Автор: Алек Попов

Корица: Дамян Дамянов, мека.

Година на изданието: октомври 2023 г.

Страници: 300

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Винаги съм приемал Алек Попов основно като изключителен романист – и чудесните му книги „Черната кутия“, „Сестри Палавееви в бурята на историята“ (и продължението ѝ „По пътя към Новия свят“) и „Мисия Туран“ демонстрират размаха му недвусмислено. Но в последните години новите издания на „Митология на прехода“ и „Спътник на радикалния мислител“ ме въведоха и в кратката му проза, която се оказа не по-малко бляскаво-забавна и ерудитско-задълбочена, и все си мислех, че трябва да се добера до издаваните му някога сборници с разкази, за които съм чувал само легенди и хвалебствени отзиви. Но докато се наканя, дойде и идеята за сборника „Нови и избрани разкази“, събирателен и на години страхотни творения, и на няколко нови, които да покажат как перото му с годините не просто не губи силата си, а става все по-остро и пробиващо реалността.

   Какво ще откриете в този незаобиколим сборник: началото е посветено на непреднамерено недоразумение за възрастта на една жена, това относително и всъщност ненужно число, и последствията, които се плащат за тази грешка; следва история за друга жена, която открива странната магия да бъде най-желаната от мъжете, но до какво ли може да доведе тази пагубна страст; в крайността на нечии мечтания намираме мъжа, който беше превърнат в котка и оставен на милостта на някогашната си любима; преход към трагикомичното дирене на цената на целомъдрието и стойността на един пръстен, който по магически начин свидетелства за него; бавно се насочваме към преживелиците на един охлюв и онлайн активността, посветена нему, която пък се развива със скоростта на светлината. Един неочакван капан щраква за стипендиант-тарикат, който си урежда незаслужено пътуване в лелеяната чужбина, а веднага след него идва кратък разказ за неизбежното разрушаване на света, ако това решение бъде вменено на един-единствен човек; следва продажба на душа на дявола, но и това може да се обърка, ако се прави онлайн; проследява се научаването на езика на любовта, най-трудния език на света; засягат се важни аспекти на капаните на руската електронна поща, а веднага след това се демонстрира опцията да си поръчаш отсичане на глава по европейски стандарти. Следват разкази за наистина успешната поезия, която влияе там, където е нужна; за вятъра на промяната, който довява части от неведома машина, за философските дълбини, които се постигат и в Париж, и на село; изследеват се особеностите на една британска кръчма, в която всичко може да се случи, а после разбираме и каква е тайната на вълшебния дюшек, пълен с пари, който не дава криле, а се превръща в котва. От името на един от знаковите по-стари сборници на автора долита историята за една магическа татуировка, която бавно превзема тялото и ума, а после разбираме истината за чуждите и българските демони и крадците на души; какви точно са мелниците за вятър в едно особено село, а за край е оставена загадката около направата на нов вид жени и как те ще променят света.

   Сами виждате разнообразието в сюжетите на Алек Попов, писал съм и при някой от романите, че никой друг не умее като него да събира в себе си какво се случва в света и после да го превърне в дяволски добра литература, която и развлича, и те кара да се замислиш. Всяка страница в този сборник е сбор от криви огледала, в които се отразява и нашият свят, в всички фантазни възможности, които (навярно) не са се реализирали. Писателят си играе по ръба на жанровете, нарушава ги смело и без замисляне, и „Нови и избрани разкази“ свидетелства най-силно точно за тази негова полифоничност – той е хумористичен, и фантастичен, и абсурдистичен и още цял куп подобни определения можем да му прикачим, но в крайна сметка ще си знаем едно, че са мярката за едно неподражаемо перо. Благодарен съм за възможността да работя отблизо с него в последните години по посочените горе страхотни книги, както и съм благодарен и на художника Дамян Дамянов, че ги онагледява така впечатляващо.