Корица: Мека

Година на изданието: 2006

Страници: 242

Рейтинг :

Време за четене: 2 минути

Признавам, не очаквах много от тази книга. Мислех, че ще бъде халтурна публицистика без нищо ново, освен маркиране на някакви нови тенденции във военните действия.

За радост се оказа, че бъркам, и то много. Мюнклер е направил изследване от висока класа, написано в сериозен и задълбочен стил и дори и за миг не бяга от полето на научното изследване, колкото и темата да предоставя благодатни възможности за политизиране.

Половината книга е посветена на “традиционните” междудържавни войни от XVII век насам – движещи сили, икономика на войните, промени в тактиките и какво ли още не. Другата е посветена именно на “новите войни”, които не са вече междудържавни, а основно между паравоенни формирования.

Основната теза на автора е, че междудържавните войни са станали твърде скъпи заради сложните технологии. Затова и те са редки и кратки. За сметка на това новите войни са повсевместни именно заради ниската си цена – в тях влиза сексуалното насилие като тактика, използването на международното съчувствие под формата на хумантирани помощи като източник на ресурси, насочването на бежанските потоци в желана посока, използването на робски труд, наркотиците, природните ресурси…

Немалко страници са посветени на тероризма, но не в традиционни заклеймяващ аспект, а в сериозно изследване на тактиките му и ползите, които носят.

Книгата категорично си заслужава, научих куп неща от нея, за които не бях и подозирал.