Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Даниъл Силва

Оригинално заглавие: The New Girl, 2019.

Преводач: Коста Сивов

Корица: Георги Станков, мека.

Година на изданието: 2020

Страници: 400

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

 Ozone.bg  Даниъл Силва ме впечатли с „Черната вдовица“, затова бързо дойде ред на последната издадена у нас книга на автора – „Новото момиче“, в която са преплетени много от политическите скандали в последните години. По впечатляващ начин авторът ги навързва в строен сюжет, в който си кореспондират убийството на саудитски журналист в посолство в Истанбул, наследяването на трона на Саудитска Арабия, скандалите в британското разузнаване, руската намеса в Близкия изток, отравянето на противници на руския президент и други разкрити-недоразкрити събития. А в центъра на всичко отново е вездесъщият Габриел Алон, който приема да бъде неохотен съюзник на един от най-явните си врагове.

42791437._SY475_   Събитията започват с това, че дъщерята на наследника на саудитския трон е отвлечена, макар да учи под чуждо име и силна охрана в училище в Женева. Искането към него е просто – да прекрати едва наченатата програма за преустройство на ретроградната религиозна диктатура и да се откаже от възможността да заеме трона в близкото бъдеще. Принцът не знае на кого може да се довери, защото си има достатъчно вътрешни врагове, особено в многолюдното му и властолюбиво семейство, и намира неочаквана помощ в лицето на началника на израелското разузнаване Габриел Алон, който тъкмо е осъществил блестяща операция в Иран, открадвайки ядрените им архиви. Двамата не се доверяват особено един на друг – Алон се е надявал, че този принц ще е различен, но жестокото убийство на журналист по негова заповед е угасила тези му надежди. Но да спаси дъщеря му е въпрос на чест.

  44072708 Отвличането на детето задвижва поредица от събития, които намесват и други разузнавания и изправят Близкия изток пред опасно разместване на пластовете. От Изток руският диктатор дърпа конците на конспирация за придобиване на още повече тежест в региона, а американците не знаят как да се противопоставят на козните му. Англия пък е затънала в своя Брекзит – а отслабените ѝ от предателства разузнавателни служби се оказват неохотни домакини на мащабна операция под ръководството на Алон. И от нейния успех зависи глобалното разпределение на силите.

  „Новото момиче“ е много интересен прочит на събития от последните години, за които излишно търсих допълнително информация, докато четях книгата – в края Даниъл Силва е написал подробна бележка, в която обяснява на какви реални събития строи романа си – и кои си е доизмислил. Определено интригуващ трилър, който е повече посветен на родителската обич, не толкова на политическите войни, но за цвят е добавена и много радиация. Със сигурно ще продължа с книгите на автора, имам доволно много за наваксване.