Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Юнас Бониер

Оригинално заглавие: Helikopterrånet, 2017.

Преводач: Росица Цветанова

Корица: Мека

Година на изданието: 2017

Страници: 336

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

  Помня кога тази книга бе изпратена от шведска агенция и започна да набира продажби на чужди езици доста бързо – историята за истински обир, извършен с хеликоптер пред погледа на безпомощната полиция, звучеше доста интригуващо. Определено не бях чувал за това събитие от 2009 г., макар че в книгата да се твърди, че е имало международен отзвук, и някак пропуснах и българското издание на „Обирът с хеликоптер“ на Юнас Бониер, което си набавих чак години след излизането ѝ.

  35015835  Историята следва главните действащи лица, като възстановката е върху разкази на свидетели, които навярно са били арестувани, поне краят сочеше в тази посока. Защо няколко души започват да планират едно почти невъзможно престъпление, как търсят начини да проникнат през покрива на непревземаема от земята сграда, в която се съхранява огромна сума пари, как използват една служителка за вътрешна информация и основно как намират хеликоптер и пилот за него. Точно тук се включва и втората линия с балканска връзка, при която шведската полиция получава мъглява информация за готвения удар и започва да се готви да го предотврати – но не се справят много добре с тази работа. Макар да подслушват денонощно основният организатор, те не успяват да налучкат какво и кога ще се случи.

 40661419._SY475_Както виждате от оценката, не останах особено впечатлен от „Обирът с хеликоптер“ – нито е документална история, нито е пълнокръвен трилър, получило се е нещо по средата с безлични герои, нито от страната на властите, нито от тази на престъпниците има образи, които са достатъчно вдълбочени и интригуващи. Самото престъпление е описано много бегло, повече внимание се обръща на притесненията на пилота да не му свърши горивото, отколкото на действията в сградата, при които нападателите срещат далеч повече проблеми от очакваното. Навярно самата история е била много по-интересна и понятна на шведската публика, която има контекст и повече информация за това престъпление.