Корица: Стоян Атанасов, мека.

Година на изданието: април 2023 г.

Страници: 328

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

  Тия дни имах чудесен повод да се сетя за тая книга (няма да ви издам какъв обаче :)) и се замислих, че така и не писах за никоя от първите книги на Милен Хальов, като цяло крайно рядко пиша за детски книги в блога по обясними причини. А истината е, че трилогията за Кало Змея беше и си е истинско явление, още си спомням ясно как получих първия ръкопис и го прочетох светкавично, както и с какво нетърпение чаках следващите части – „Кало Змея 2: Чудовища като мен“ и „Кало Змея 3: Герои от кал“, в които историята се разви неимоверно, черпейки от необятния български фолклор и важните за съвременните – и някогашните – деца теми. Същевременно имах удоволствието да присъствам на срещи на Милен с деца – впечатляващо е да видиш как един млад учител наистина ги разбира и ги вдъхновява да обичат книгите и четенето. Поредицата стигна до хиляди хлапета и определено се чудех в коя посока ще продължи авторът – е, той определено ме изненада, защото нямаше как да предвидя история като „Общежитие за чудовища“ определено.

   Обърнете внимание на Теа, наглед едно от хилядите млади момичета в Студентски град – но нищо не е обикновено около тази девойка, най-малко самата тя. Защото тя обитава общежитие като никое друго – макар видимо, то е скрито от погледите на околните и приютява най-разнообразни чудовища, които живеят мирно и кротко зад магическите стени на този блок. Теа притежава сили да манипулира камъните, от които е изградено общежитието, след като е била отгледана от странното същество, което стои начело на пъстрата сбирщина причудливи създания с още по-причудливи имена и способности. Същевремнно момичето се опитва да живее и нормален живот, има си най-добра приятелка, с която вършеят из столицата, но тайната на нейния дом трябва да бъде опазена на всяка цена, както и изобщо на същестуването на свръхестествени твари.

  Но всичко се променя, когато в блока се появява ранено младо момче с причудливото, но много подходящо име Див. Той на свой ред притежава необикновени сили, които скоро му се налага да демонстрира, и нарушава крехкото равновесие в общежитието за чудовища. Неговото идване катализира поредица от нагнетяващи се събития, които променят всичко, възвестяват заплахата от могъщ вампир с твърде много векове зад гърба си, а Теа се оказва в опасност от посоки, за които дори не е подозирала.

   „Общежитие за чудовища“ е вихрено приключение с внимателно вплетена любовна нишка, в която фантазията на доказан млад автор като Хальов съгражда причудлив и все пак познат свят. Йерархията в този особен блок заслужава цяла книга сама по себе си, той е обособен микрокосмос, в който живеещите там създания постоянно се оказват оплетени в предизвикателства. Теа е чудесно обрисувана героиня с типичните за възрастта ѝ притеснения, а към тях се добавят и нетипичните – като опасен човекоядец, около който тя определено не бива да припарва. Див сам по себе си е тази неизвестна величина, която очаквано крие твърде много тайни, а нормалното привличане между двамата е усложнено от задаващите се опасни събития. Началото на тази поредица определено си заслужава, а смело мога да обещая и втората част за следващата година. А там… 🙂