Жанр: Исторически

Издателство:

Автор: Робърт Харис

Оригинално заглавие: An Officer and a Spy, 2013.

Преводач: Мирела Стефанова

Корица: Стефан Касъров, мека.

Година на изданието: септември 2019 г.

Страници: 520

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

    Оказа се, че съм прочел книгата в края на 2019 г., написал съм ревю… и съм забравил за него, явно съм се отдал на празнуване. Така че, с четири месеца, закъснение – voila!

   Къде ли не ме е водил досега Робърт Харис – зад стените на Ватикана за избирането на нов папа в „Конклав“, в алтернативни исторически времена, в които Райхът е спечелил Втората световна война, във „Фатерланд“, в „Мюнхен“, където Англия срамно се оставя на Хитлер да получи всичко, което поиска, и в неуточнено бъдеще, където религията пак царува, във „Вторият сън“. Сладкодумен разказвач с усет към историческите детайли, в „Офицер и шпионин“ той пък отвежда в края нa XIX век, където грандиозната афера „Драйфус“ разтриса Франция. Франция с характерните не само за нея публичен антисемитизъм и сляпа почит към милитаризма, военните и армията.

  18007532 Самият Алфред Драйфус, млад еврейски офицер, се появява само в началото и в края на книгата. От първите страници действието протича през очите на Жорж Пикар, друг офицер, който има роля в залавянето и осъждането му – и е изпратен да проследи неговото публично разжалване и в крайна сметка изращането му на жестоко доживотно заточение на Дяволския остров до Френска Гвиана. Като награда за участието в този важен процес срещу немски шпионин, който разбунва духовете 25 години след загубената война с Прусия, Пикар е повишен в началник на шпионажа. И се заема да търси други, които заговорничат срещу държавата му.

 18872934._SY475_  Скоро открива един такъв. И впряга всички – не чак толкова големи – сили на своята служба да докаже вината му. Само дето пътем открива, че точно този индивид е пряко свързан с аферата „Драйфус“, считана за приключена. И в пристъп на угризения се опитва да алармира началниците си, че са осъдили невинен, а истинският виновник е на свобода. Но Пикар подценява колко силно армията защитава себе си и решенията си, дори грешните. И сам попада на прицел.

  22597596 „Офицер и шпионин“ е роман за борбата на един негерой срещу вездесъщата система. Както Харис уточнява още в началото, нито едно споменато лице по страниците на книгата му не е измислено, всички са исторически личности и са имали участие в скандала около осъждането и заточението на Драйфус. Със силата на перото си той се опитва да възкреси духа на епохата, силните настроения срещу евреите и тяхното лоби, непредставимата днес почит към военните и тяхната отредена роля като върховни жреци на Отечеството, и какво се случва, когато същите тези мастити генерали и военни министри се окажат обикновени заговорници и лъжци. Но за да се стигне до това, мнозина ще умрат, а Пикар ще плати с почти всичко, което има.