Жанр: Публицистика

Издателство:

Автор: Нейоми Клайн

Корица: Мека

Година на изданието: 2004

Страници: 272

Рейтинг :

Време за четене: 2 минути

Нейоми Клайн е една от лидерите на световното алтерглобалистично движение. Да, това са онези от телевизионните кадри, които се събират на срещите на МФВ, Световната банка и други людоеди, и които полицията бие, обгазява и арестува с нестихваща страст.
“Огради и прозорци” разказва за появата и развитието на това движение – от прочутите сблъсъци в Сиатъл (има хубав филм за тях), през следващите години, в които авторката посочва убедителното нарастване на насилие, използвано срещу протестиращите.

Книгата не е насочена изцяло срещу действията на корпорациите, а по-скоро срещу напълно незаконните и цинични действия на политиците, които се опитват всячески да омаловажат и унищожат растящото напрежение срещи едрия бизнес. Клайн посочва редица случаи на превантивни арести на лидери на движението, на откровени клевети и фалшиви обвинения по техен адрес, градиращите охранителни мерки, които превръщат цели части от градове в непревземаеми крепости… всичко това с една цел – да не се чуе различна гледна точка от официалната, да се прикрие срамния и циничен съюз държава-корпорации-медии, които са се срастнали в многоглава алчна хидра.

Текстът е съставен от поредица статии, които са обединени в отделни глави – за протестите на срещите на световните търговски организации, за отнемането на граждански свободи в полза на полицейщината, за актуалните ГМО-та, за узаконяването и възходът на насилието срещу мирни демонстранти и какво ли още не…

Тази книга трябва да се прочете, още повече, че в България вече излезе и последната й книга – “Шоковата доктрина: възходът на капитализма на бедствията”.