Оригинално заглавие: The Bands of Mourning, 2016.

Преводач: Йоана Гацова

Корица: Соня Атанасова, мека.

Година на изданието: юни 2018 г.

Страници: 488

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

   Брандън  Сандерсън продължава да развива своя мъглороден свят и се отдалечава все повече от началното натрупване на саждите в първите три части –  “Последната империя”“Кладенецът на възнесението” и “Героят на времето”. След тях последва  изненадващо забавното ново начало със “Сплавта на закона”, доразвито в „Отсенки от себе си“ и сега вече затвърдено в следващия солиден том – „Оковите на скръбта“.

 18739426  Уаксилий Ладриан все още се опитва да се ожени по сметка, но нещо все му пречи. Неговата избраница хладнокръвно си дава сметка за предимствата на този съюз за техните къщи и е готова да встъпи в него, дори и любов и привличане между двамата да няма. Виж обаче, свистящи куршуми, взривове и изобщо постоянна опасност има в изобилие. Сватбеният ден е тук, но… няма как да мине мирно и тихо.

 25922041 Скоро нещата се усложняват крайно сериозно, когато някогашният шериф и настоящ градски мъглороден звероукротител на чудовища на два крака научава, че някой е открил легендарните металоеми, носени от Лорд-Владетеля – Оковите на скръбта, които обладават голяма мощ. Още повече – започват да се носят странни слухове за възможности за предаване на магически умения от човек на човек, а една от наглед безсмъртните кандри е наранена жестоко и причинителят трябва да бъде наказан. Уаксилий категорично не иска да чува гласа на Бога в ушите си, нито да изпълнява неговите нареждания, но има дълг да се опълчи на чичо си, злодея, и да се опита да открие отдавна изчезналата си сестра. Сандерсън малко по малко вплътнява образа му и показва как е станал неустрашимия герой, който е сега.

  34924331 Той поема на път със своята годеница, сестра ѝ и неизменния си спътник Уейн Многоликия, но още по време на пътуването с влак започват страховити приключения. Ладриан навлиза в области, в които славата му е по-скоро пречка, а скоро и открива, че освен хората, които имат лични сметки за разплащане с него, се кълбят много по-сериозни облаци над мира в Басейна, това място, създадено, за да могат хората да оцелеят и да процъфтяват след краха в края на оригиналната трилогия.

  36334861 „Оковите на скръбта“ е наглед прекалено удължено приключение, но Сандерсън знае как да задържа вниманието, дозирайки една по една загадки и тяхното разкриване. Той продължава да разширява своя свят, въвеждайки още една непозната досега народност с чудноват обичай да крие лицата си зад маски, които на всичкото отгоре умеят да използват магическите сили за строеж и използване на летящи кораби. Това определено е способно да промени изцяло баланса на силите в Басейна и дава хоризонт за толкова продължения, колкото Сандерсън Неуморния смогне да напише.

  И е ясно, че ще ги четем до едно.