Жанр: Драма, Хумор

Издателство:

Автор: Свобода Бъчварова

Корица: Диана Бойчева, твърда.

Година на изданието: юли 2018 г.

Страници: 200

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

— Ястребовски, архитект-урбанист, никога, за нищо на света не е броил, не брои и се надява и за в бъдеще да не брои пари!
      Той наблегна на думата „пари“ с цялото си презрение и неподражаем сарказъм.

 

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

    Докато събирам сили за последната част от поредицата „Земя за прицел“, един друг малък по дължина роман на Свобода Бъчварова, с огромна по зрителската обич екранизация, се появи в ново красиво издание. „Опасен чар“ и неподражаемият главен герой с толкова имена – Орловски, Ястребовски, Соколинов, Буревестников, неразривно свързан с образа на Тодор Колев, описва историята на един гениален мечтател, който може да повдигне целия свят без така нужния лост.

  18362494 Да, той е фантазьор, понякога измамник, често прелъстител – но в заключената социалистическа система човек като него е нужен като отдушник за натрупаното напрежение. Защото макар да събира парите на балъците и да е способен да ги похарчи за едва една лудешка нощ, той е от малкото мъже, които знаят как да се отнасят с жените – и да ги превръщат в принцеси поне за кратко. И макар предложенията за женитба да са повече от необходимото на брой, а конкурентни са само пътите, когато попада на топло, обгрижван от родната милиция, той е готов пак и пак да гради своите смели гешефти, които аха и ще го доведат до толкова чаканата сполука. А любовта… и тя ще се появи там, където най-малко е чакана.

Но най-ужасното е работното време… От… до… От… до… ден след ден, месец след месец, година след година, до двата квадратни метра в пръстта, и ако те попитат миг преди смъртта живял ли си, ще отговориш, без да се замисляш: Да, като говедо, тоест като чиновник! Благодаря, не съжалявам за нищо! Исках изборът да е мой! На свобода или в затвора, но изборът да е мой!

   „Опасен чар“ е роман за опасната сила на мечтите в система, която не позволява тяхното осъществяване и дори съществуване. Както толкова много герои в световната литература, и лицето с имена на птици може да извършва морално укорими простъпки, но печели сърца със своята ясна житейска философия, в която материалното е само средство, а духовното е безгранично.