Оригинално заглавие: Make Your Bed: Little Things That Can Change Your Life...And Maybe the World, 2017.

Преводач: Надя Баева

Корица: Мина Ядкова, твърда.

Година на изданието: декември 2018 г.

Страници: 128

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

   „Оправи си леглото“ веднага привлече вниманието ми с прекрасното си издание – малък формат, твърдя подвързия, а и мигом се сетих за основата на книгата, прочутата реч на адмирал Уилям Макрейвън, която триумфално обиколи интернет преди няколко години (не, не го взриви, ако щете вярвайте). Сега, не е като да съм човекът, който има нужда от мотивация да работи повече, по-скоро имам изрична нужда от мотивация да се кротна малко, но като цяло ми бе интересно как е пренесъл тази хубава, позитивна енергия на речта си в писаното слово. И сега, след като съм я прочел и оставил да поотлежи в главата ми, оставам по-скоро със смесени чувства.

   31423133Макрейвън започва с оправянето на леглото като първа подходяща стъпка към влизането в дългия и труден ден, но после надгражда – опирайки се на богатия си опит и от военното обучение, и от кариерата си след това, той се опитва с прости думи да трансформира своите преживявания и натрупано разбиране в уроци за нормалния живот. Той говори за създаването на екип, на който да имаш доверие, на уповаването в близките и приятелите, за смелите действия и решителността, за справянето с препятствията и дори с провалите, за дързостта и постигането на повече и повече, на противопоставянето на злото и на несправедливостта, за това да даваш надежда на хората, да бъдеш сам добър пример и в крайна сметка никога да не се отказваш, разбира се. В края на книгата е поместена и самата реч, за която по-логично според мен бе да е в началото, защото предходните глави я преповтарят и доразвиват, но не е голям кахър. Това, което ме подразни, е великоамериканската пропаганда, която Макрейвън сипе по страниците, и липсата на каквото и да е критично осмисляне на действията си като военен – но това си е част от промивката на мозъци в армиите по целия свят. Просто не намирам за редно точно това да се дава за пример за успех – човек, който умее да изпълнява заповеди, но не и да вижда до какво водят те.

 37970509 В крайна сметка моето очакване за нещо по-задълбочено ме подлъга, книгата си е коректна като обещание и като изпълнение. „Оправи си леглото“ е добра реч, която заслужено привлече внимание – като изпълнение превръщането ѝ в кратък мотивационен наръчник може и да е полезно за американските граждани, но за мен е неудовлетворително. Като плюс ще изтъкна, че вероятно Макрейвън наистина е написал книгата сам, стилът е простичък и разбираем като речта му, ако беше използвал професионален писател или поне силен редактор, щеше да е по-добра книга, но нямаше да е толкова непосредствена със сигурност.