Оригинално заглавие: The Armour of Light, 2023.

Преводач: Боряна Даракчиева

Корица: Георги Мерамджиев, твърда.

Година на изданието: декември 2023 г.

Страници: 720

Рейтинг :

Време за четене: 7 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Помня ясно колко силно ме впечатли „Устоите на Земята“ на Кен Фолет преди години – бях в едно кафе на книжарница, тя сребрееше красиво високо на рафта и просто знаех, че тряба да я прочета. След това дойдоха първи и втори том на „Свят без край“, последвани и от „Устои в пламъци“ – и трите истории са сходни помежду си, населявани са от герои с ясни отличителни качества на добри и лоши, като любовта и вярата са двете основни теми, които пронизват немалкото на брой страници. И все пак трябваше да прочета и „Оръжието на светлината“, при все че не очаквах Фолет да напусне тези така добре изградени коловози – и макар да е предвижил действието напред в бъдещето (то е позиционирано около края на XVIII и началото на XIX век), и тук откриваме старата като света история за борбата между доброто и злото, между промяната и застоя, между алчността и щедростта. И все пак с природен разказвач като него е лесно да се пуснеш по течението и просто да го оставиш да те носи на вълните на думите си.

81067992  В Кингсбридж и околоните селища прогресът и технологичните открития пристигат с плахи стъпки. Фолет ни среща бързо с основните герои, десетилетия от чиито животи ще ни разкрие, и които до един ще участват дейно или в приемането на промените, или в борба срещу тях. Още от самото начало авторът задава моралните дилеми за липсата на права за работниците и пълната безнаказаност за благородниците, за нищожната цена на живота на обикновените хора и законите, които защитават само имотните и богатите. След това въвежда и младежът, влюбен до полуда в грешното момиче, което ще обича през почти целия си живот, който наследява от баща си фалирал бизнес и го изправя на крака с помощта на приятели, за да поеме към своето успешно бъдеще. Точно тук срещаме и първите методисти, това християнско течение, което се възправя срещу мощта на църквата и тайнствата и които са главните положителни герои през целия роман – Фолет умело поставя тяхното учение, призоваващо към скромност и сдържаност, като контрапункт на изграждането на помпозната катедрала, която бе в сърцето на първата книга. Духовенството и неговите привилегии са основна част от разказа, а като основен антагонист е поставен мъж, тръгнал от низините, който е готов на всяка мерзост, за да разпространи властта и влиянието си, но и за него в края са подготвени горчиви уроци.

 146588726  С познатото си умение на разказвач Фолет плете своята паяжина от житейски перипетии за своите герои, които се откриват един другиму през цялата книга, често се сблъскват помежду си, понякога печелят видимо добрите, случва се и набедените за зли да имат своите моменти на тържество, на много по-важно е как се променя животът около тях, как машините и фабриките завземат позиции и променят бавно, но сигурно една държава, устремила се към предопределеното си, но както ние от бъдещето знаем, относително краткотрайно политическо величие. Животите на героите на Фолет преминават под сянката на дългогодишните войни с Франция, където първо идва революция, а след това и Наполеон, а към края всичко е вече свързано само с императора и неговото триумфално завръщане. И докато в Англия героите се опитват да се адаптират към все по-трудните времена, стига се до бунтове за хляб, трошене на машини, борби с алчни фабриканти, които екслоатират безмилостно работниците си, а властта се защитава чрез приемане на абсурдни закони срещу критика на правителството, то Фолет постепенно отвежда всичките си фигури към битката, която окончателно ще сложи край на безпределните амбиции на Бонапарт, там, накъдето води и нескончаемата поредица за Шарп на Бърнард Корнуел. И завърналите се британци ще са вече много различни от онези свои двойници от миналото, с които се срещнахме в началото.

 128186999  „Оръжието на светлината“ не изненадва с нищо, Фолет е доказан майстор на мащабните исторически романи, които тясно се родеят и с приключенските, и с любовните. Той се е подчинил на повелите на времето ни, въвел е и връзки между двама мъже и две жени, но основният му акцент са невъзможните любови, които се простират през десетилетията, за да кулминират в крайна сметка в неизбежното събиране между предопределените да бъдат заедно. Основните теми на книгата отново са вярата, вече отишла далеч отвъд мащабната катедрала и насочена към случващото се в сърцето на всеки християнин, борбата срещу привилегиите на благородниците и изковаването на промишлеността, която ще превърне Великобритания в империя, над която слънцето не залязва. Книга за отмора, за припомняне на така класическата функция на литературата да ни отведе в едни други светове, които може и да не са твърде достоверни, но не са и далеч от историческите факти. Интересно дали наистина това ще е последната част от поредицата, или Фолет ще прескочи още примерно век и ще ни отведе към Първата световна война… или по-натам?