Оригинално заглавие: More Than This, 2013.

Преводач: Златка Паскалева

Корица: Георги Мерамджиев, твърда.

Година на изданието: ноември 2015 г.

Страници: 478

Рейтинг :

Време за четене: 6 минути

   Отдавна не бях прочитал голяма книга само за ден (и сега не планирах така да стане), но ако трябваше да посоча вероятен автор, с когото това да се случи, то Патрик Нес щеше да е сред заподозрените. „Освен този живот“ се появи внезапно от нищото на страницата на издателството, заедно с Новината, че Нес ще идва за панаира на книгата, и това мигновено допълни нетърпеливото очакване, което се трупа в мен в посока декември. Все пак това е авторът на най-силната тийн поредица, която съм чел  – „Живият хаос“, на най-трогващия sick-lit – „Часът на чудовището“, на една красива любовна история – „Жената жерав“

 21969786  Истината е, че не мога да ви разкажа нищичко за „Освен този живот“ – поне нищо повече от това, което пише на задната корица. Чарът на тази книга лежи изцяло в пълното предварително неведение какво се случва и защо се случва. Подобно на нашумялата „Ние, лъжците“ на Локхарт, предхождащата я в оригинал книга на Нес се гради на постепенно натрупване на забравени събития, които променят на няколко пъти това, което героят – и читателят – мисли за реалността. Няма да издам много, ако призная, че книгата ми навяваше чудесни спомени за „То“ на Стивън Кинг, както и си има едни сцени а ла Терминатор, но толкова от мен, не искам да ви разкривам от самата същност, защото тя трябва да бъде разкрита постепенно така, както е замислена.

    Джон Грийн може да е признатият крал на тийн романите („Вината в нашите звезди“ ми допадна), но за мен Патрик Нес е по-добър – чисто сюжетно той просто е по-оригинален, макар и двамата да са сходно четивни и умеещи да изградят наратив от простички изречения, които натрупват събития, приковаващи вниманието. И в „Освен този живот“ той успява със замах да разказва една основна линия, в която не се случва нищо – едно момче се буди, след като се е удавило, в напуснат от хората свят, разпадащ се и тих, наполовина опожарен. Нес подробно проследява първите дни на момчето, в които то се чуди дали не е в ада, защо не е мъртво, но и започва по малко да се опитва да оцелее, докато сънищата му от предишния, истинския живот, не го сриват отново. Именно там, в миналото, е разковничето на романа – Нес описва една трагична история, в която любовта има тежка цена, грешките са фатални, а едно семейство загива далеч преди своите отделни членове. По изпитана техника разкритията за това минало текат постепенно, като отделни елементи се подменят и напасват непрестанно, за да пренареждат картинката – и всичко това в синхрон с оная отвъдна реалност, която променя същността си с всяка страница.

  27155995  Майсторски роман, който може да се чете на няколко нива според очакванията и възможностите на читателя. Аз лично този път оставих приключенската част на заден план (където тя си Е) и се съсредоточих в психологическото задълбочаване и израстване на героите – и в двата възможни свята. Те се променят, обичат, страдат, плащат за решенията си, понякога с живота си. Но освен този живот, има и повече. Винаги има повече, това е основното послание – и не си струва да се оставя това тук бързо, дори да изглежда, че няма смисъл да се продължава.

   Романите на Патрик Нес са важни за съвременните тийнейджъри, така си мисля, защото извеждат простички истини чрез атрактивно действие. „Освен този живот“ е роман за любовта във форма, за която трябва да се говори в книгите, и е роман за това, че самоубийството никога не е решение. Дори светът да свършва, дори онлайн бягството да е достъпно. И в това е стойността му.

  P.S. Разбира се, трябва да спомена корицата – жестокото решение вратата да е физическа, от мукава, с магнитче вътре – за пореден път „Артлайн“ показват, че знаят как се прави качествено оформление (помните кожата на „Пътят на кралете“ на Брандън Сандерсън, нали?).

Вземи с безплатна доставка!
Вземи с безплатна доставка!

  P.P.S. Слагам руската корица за цвят – като свидетелство, че не бива да се използват дизайнери, които се друсат.