Корица: Делян Рашков, мека.

Година на изданието: 2014

Страници: 142

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

     Как да не зачетеш книга с такава свежа корица? Още повече че в последно време съм на силна хумористична вълна, започната с „Лятна детективска история с таралеж“ на Деян Копчев и продължена, макар и не толкова успешно, с „Кралици на красотата“ на Либа Брей и „Б като бира“ на Том Робинс. „Отпушени мисли“ на Стан Рашков е оригинална книга и това е най-малкото, което мога да кажа за нея, достави ми голямо удоволствие, а усетих и колко хубави сериозни идеи бълбучкат под забавната й повърхност. По дяволите, в тази книга има идея, достойна за „Пътеводителя“ на Дъглас Адамс – една зелена пейка на мястото, наречено Голямо Взривово, от която се вижда цялата Вселена надлъж и нашир: точно тук е било копчето, което Господ натиснал, за да започне Големият взрив 🙂 И няма как това място да не стане не само популярна туристическа дестинация, но и точно там да се празнува рождения ден на Вселената, че и да се попрезастрои с хотели и други важни сгради…

   Хм… Стан Рашков в 150 странички е вкарал толкова много неща, че се чудя за кое по-напред да ви разкажа, за да разберете възхищението ми от тази малка чудна книга – дали впрягането на празните мисли в действие, дали заменянето на политиката с футбол, което се отразява чудесно на земното управление, дали запращането на политиците в Нищото…отварям си напосоки страниците и виждам нови и нови вътрешни истории, които бих искал да споделя, но просто е безсмислено да вадя от контекст навързаната история. Факт е, че „Отпушени мисли“ е солидно замислена и леко написана история, с много вътрешни линии, които са привидно самостойни, а героите й са чалнати до крайност, дори и протестиращото пред Хага българско куче, емигрирало в търсене на по-добър живот.

    Хубавото на тая книга е, че може да се чете и като нещо много забавно, и като нещо много сериозно в пародийна опаковка. Аз заложих на първото, понякога преминавах за малко на второто, въобще се оставих на таланта на Рашков да ме поведе из фантазиите му. Сега остава само да намеря начин да се добера до Голямо Взривово, да си взема бира и да гледам оттам мачовете от Световното – като се вижда цялата Вселена, колко му е да има най-добрата гледка към бразилските стадиони?!

  Вижте и трейлъра на книгата:

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.