Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Джейн Харпър

Оригинално заглавие: The Survivors, 2020.

Преводач: Снежана Милева

Корица: Георги Станков, мека.

Година на изданието: март 2022 г.

Страници: 344

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

    Харесах стила на Джейн Харпър още от „Сушата“, сетне „В дивата пустош“ също ми допадна, но истински ме впечатли с третия си издаден у нас роман – „Изгубеният“. Сега дойде ред и на „Оцелелите“, мистериозна история от едно крайбрежно градче, където преди години са се разиграли трагични събития. Но е нужен още един погубен живот дванадесет години по-късно, за да се задвижи колелото и тайните от миналото да изплуват на повърхността.

53305127._SY475_   Основният фокус на романа се върти около Кийрън, местно момче, който се е оженил за местно момиче, но са избрали да живеят далеч. Сега обаче семейна драма ги връща в родния град – там, където преди години е загубил брат си в една жестока буря, белязала завинаги живота му и този на съгражданите му, където го очакват и някогашни приятели, и заклети врагове, и където предстои да се разиграе нова трагедия. Джейн Харпър ни въвежда в неговия живот, в опитите му да намери покой и прошка за смъртта на брат си, за която обвинява себе си, а постепенно и започва да разбулва завесата на миналото и какви събития са довели до изчезването на едно момиче в същия ден, в който бурята е връхлетяла града. Тайната за нейната участ все така виси, а майка ѝ безутешно търси отговорите. Скоро ще ги получи – за добро или лошо.

  53317496 „Оцелелите“ има познатата мистериозна атмосфера, която Харпър умело гради и в предишната си книга. С опасните пещери, из които хлапетата са се скитали, и които стават смъртоносен капан при прилив, с трите метални фигури във водата – Оцелелите, отдаващи почит на жертвите на корабокрушение отпреди век, с тъмния плаж, на който може да се случи какво ли не. Това е градче, пълно с тайни, които един жужащ онлайн форум заплашва да извади наяве – и всички ще си платят за простъпките, ако убиецът не бъде заловен. И както Харпър така добре умее, ще разхвърли подозрения във всички посоки, преди да поведе към вярната – и неочаквана – следа.

   Много харесвам тези по-различни австралийски трилъри със силната роля на природните стихии в тях.