Жанр: Аудиокниги, Трилър

Издателство:

Автор: Богдан Русев

Преводач: Чете: Павел Владимиров

Година на изданието: септември 2019 г.

Страници: Продължителност: 10 часа

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

   Усладиха ми се аудиосериалите след „Граничен пост“ на Дмитрий Глуховски, затова и веднага си свалих „P.S. Някой трябва да плати“ на Богдан Русев, първия български аудиосериал. Тия 10 епизода по около час си бяха планирани чудесно за едно ходене до Видин и назад – не съм от шофьорите, които карат като луди, даже обратното, та успях да изслушам точно 9 от тях по пътя и после последния просто трябваше бързичко да го чуя, за да разбера какво става в края.

    Историята започва енигматично – самолет се спуска към остров, който липсва на световните карти, защото може да плаща добре, за да запази спокойствието си. На Сан Матадор еднолично властва военен, взел властта с обичайния преврат, и неговите две деца, син и дъщеря. В самолета пътува Майкъл, служител на елитната компания за сигурност P.S., който има за задача формално да предложи услугите им за подобряване на сигурността на острова. Но както той, така и компанията му, всъщност са специализирани в много по-различна дейност – да откриват правилните хора и да им отнемат това, което имат. А остров Матадор е раят за бегълци с мрачно минало. Затова и Майкъл е готов за едно много по-различно предизвикателство от проста работна командировка.

   След това в отделните епизоди историята прескача и към миналото. Там Майкъл още се казва просто Михаил, обикновено софийско момче, което се влюбва в погрешното момиче в бурните времена след падането на комунизма. Това води до пряка и много болезнена среща с всевластните мутри и и поредица от събития, които го вкарват зад решетките. Вече свободен, той се сблъсва с променения свят в началото на XX век, но за него промяна всъщност няма – трябва да се бие и да оцелява.

   Двете линии се разкриват успоредно – колкото повече научаваме за трансформацията на Михаил в Майкъл и тайните на P.S., толкова повече опознаваме екзотичните властелини на Сан Матадор, откачените им привички и типа услуги, които предлагат на пожизнените гости на острова. Присъединяват се колоритни герои като двойка порно звезди, а простичкият в началото план се превръща в истинско предизвикателство, възможно само за топ професионалисти в сенчестите занаяти. И става наистина напечено.

   „P.S. Някой трябва да плати“ се движи стремително от първата до последната минута – действието е умело конструирано така, че всеки от епизодите разказва завършена част от пъзела, който в крайна сметка оформя картината на островната мисия. Там миналото и настоящето се сливат, а Михаил/Майкъл получава шанс за изкупление. Богдан Русев е написал прекрасен сценарий, който Павел Владимиров чете завладяващо – нямам никакво понятие за по-голямата част от пътя ми, защото просто автоматично правех нужното колата да върви, докато бях погълнат от сериала. Бррр, това дори не знам дали е хубаво – но искам втори сезон.

   На този линк може да се регистрирате за един месец безплатно слушане на всичко в Storytel.